Uutta osaamista valmennuskentälle – ”Ratsukon suoritusta on mahdollista kehittää todella tarkasti”
KJR Equitation Oy on hevosalan koulutus- ja asiantuntijapalveluita, ratsastusvalmennuksia sekä ratsukon liikelaboratoriomittauksia tarjoava yritys. Yrittäjänä toimii ratsastuksen moniottelija Niina Kirjorinne, jonka yritystaipale alkoi kymmenen vuotta sitten – ensin toiminimiyrittäjänä ja sittemmin perustetussa osakeyhtiössä.
– Halusin kehittää uusia tapoja toimia valmennuskentällä ja se onnistuu vain yrittäjänä. Suomi on pieni hevosmaa Euroopan suuriin perinteisiin hevoskulttuureihin verrattuna. Täällä on kuitenkin valtava potentiaali hyödyntää maailmallakin arvostettua suomalaista teknologiaosaamista yhdistettynä valmennusosaamiseen, Kirjorinne avaa.
Yrittäjä on erikoistunut hevosten ja ratsastajien valmennuksen laadun analysointiin mittausteknologian avulla ja kehittänyt ratsukon liikelabran. Se sisältää erilaisia kenttätyöhön soveltuvia mittaus- ja analysointitekniikoita. Niiden avulla valmennusmenetelmiä voidaan parantaa yksilötasolla reaaliajassa.
– Mittaustiedon avulla ratsukon suoritusta on mahdollista kehittää todella tarkasti, mutta samalla rennosti. Harjoitteiden vaikutuksen näkee tässä ja nyt. Jos ratsukko kilpailee, suorituksen hienosäädöstä voi saada myös suoraa kilpailuetua, sillä ratsukon yhteistyö toimii sujuvammin. Mittaustiedosta on hyötyä myös eläinlääkärin kanssa asioidessa, ja tässä olemme tehneet todella inspiroivaa, innovatiivista ja pitkäaikaista yhteistyötä Kaustisella sijaitsevan Nikulan Eläinklinikan kanssa, Kirjorinne selventää.
– Viimeiset seitsemän vuotta olen keskittynyt pääosin hevosten ja ratsastajien liikemallien analysointiin mittausteknologian avulla.
Kirjorinne on ratsastusvalmentaja sekä kouluttautunut myös eläinfysioterapeutiksi Englannissa.
– Ennakoiva kuntoutusnäkökulma ja kehonkäytön täsmäratkaisut ovat aina läsnä omassa työssäni. Omaa erityisosaamista on ohjastuntuman laatu ja sen ongelmien ratkaiseminen yksilöllisesti, tarkasti ja keveästi.
Oppia on haettu maailmalta
Asiakkaita on ympäri Suomen sekä eri puolilta maailmaa. Pääosa työstä tapahtuu etänä verkossa hevosalan ammattilaisia ja harrastajia kouluttaen. Mittauksia ja kouluttamista tehdään myös hevosalan oppilaitoksissa ja yrityksissä sekä asiakkaiden luona.
– Mittauslaitteisto löytyy Kalajoelta. Hevosen kanssa voi tulla testattavaksi tänne, tai kerätä porukan ja mittaamme hevoset niiden omalla tallilla, Kirjorinne kannustaa.
Työtä tehdään vankalla ammattitaidolla, sillä oppia on haettu alan huipuilta ympäri maailmaa.
– Minulla on ollut suuri onni saada kerätä oppia laajasti suoraan alan kokeneimmilta kansainvälisiltä huippuosaajilta. Tämän opin perässä olen kulkenut pitkin Eurooppaa ja USA:ta tuodakseni Suomeen jotain sellaista, jota meillä ei vielä ole tarjolla. Yhdistän tämän ulkomailla kerätyn klassisen ratsastuksen tietotaidon uuteen mittausteknologiaan. Näin saadaan ratsastajan kokema tunne ja reaaliaikainen fakta tukemaan toisiaan ja samalla optimoidaan ratsukon yhteistyötä.
Hevosalan ammattilainen paitsi pyörittää omaa yritystä myös kirjoittaa kansainvälistä hevosen treenihyvinvointiin keskittyvää artikkelisarjaa maailman suurimpaan kouluratsastussivustoon.
Leader-tuella uudenlaista osaamista
Rieska-Leader myönsi KJR Equitation Oy:lle Leader-yritysrahoitusta, jonka avulla kehitettiin Varustevarikko-konsepti. Siinä hevosen varusteiden istuvuutta sekä hevosen ja ratsastajan välistä kommunikaatiota on mahdollista arvioida aiempaa tarkemmin ja reaaliajassa ratsastuksen tai vaikka ravitreenin aikana. Mittauksista saadut tulokset tulevat laajemminkin hevosalan ammattilaisten ja harrastajien käyttöön verkkokoulutuksissa, joissa on tarjolla uudenlaista tietoa erilaisten varusteiden toiminnasta sekä hevosen että ratsastajan näkökulmasta.
– Moni pohtii esimerkiksi suitsien sopivuutta tai siirtymistä kuolaimettomiin varusteisiin, joiden ajatellaan joskus olevan hevoselle ”pehmeämpi” vaihtoehto. Mittausten myötä tulokset voivat olla yllättäviä ja jopa päinvastaisia kuin ensin ajattelee. Myös eri varusteiden istuvuudessa on suuria eroja yksilötasolla, Kirjorinne tuumii.
Investointituen lisäksi yrityksessä hyödynnettiin myös yritystoiminnan kehittämiseen tarkoitettua rahoitusta.
– Tällä hetkellä kouluttaudun Leader-tuen avulla urheilijoiden valmennuksen hienosäätöön aivan uudesta näkökulmasta. Koulutus tapahtuu etänä USA:ssa ja valmistun vuoden 2024 aikana, yrittäjä sanoo.
– Leader-tuki on yksinyrittäjälle erittäin merkittävä mahdollisuus kehittää yritystoimintaa myös pidemmällä tähtäimellä. Tuki on jatkuvan kehityksen mahdollistaja.