Maatalouden kokeilutuki – Leikkokukkia ja kurpitsoja Merijärveltä

Nisulan viljelytilalla Merijärvellä on viljan ohessa kokeiltu leikkokukkien ja kurpitsojen viljelyä. Kokeilu on tuottanut satoa – ja iloa pitäjään.

Leikkokukista kerättiin kukkakimppuja myyntiin Merijärven keskustaan. Kuva: Miitta-Mari Nisula

Merijärvellä on Miitta-Mari Nisulan pieni, alle kymmenen hehtaarin kasvinviljelytila. Tilalla viljellään pääasiassa viljaa, mutta viime vuonna sen ohessa kokeiltiin istuttaa lähialueilta kerättyä humalaa. Nisula on miettinyt jo pidempään kehittävänsä tilan toimintaa myös erikoiskasvien viljelyyn.

– Olen katsellut vaihtoehtoja pienimuotoiselle yritystoiminnalle, jota voisi tehdä viljanviljelyn sivussa. Leikkokukkiin törmäsin somessa ja kiinnostus niiden mahdollisuuksiin meidän seudullamme heräsi, Nisula sanoo.

Nisula sai Rieska-Leaderilta maatalouden kokeilutukea leikkokukkien ja kurpitsojen viljelyyn. Rahoituksella hankittiin pääasiassa esikasvatus-, viljely- ja sadonkorjuutarvikkeita yhden satokauden tarpeisiin.

Nisula kuuli maatalouden kokeilutuesta, kun Leader-neuvoja Asko Eerola kävi esittelemässä Leaderin tarjoamia tukimuotoja MTK Merijärven vuosikokouksessa.

– Myöhemmin lisätietoja Leader-rahoitusvaihtoehdoista tuli vastaan myös Facebookissa. Tarkempia tietoja sain olemalla suoraan yhteydessä Leader-neuvojaan, Nisula kertoo.

 

Nisulan tilalla kokeiltiin leikkokukkien ja kurpitsojen viljelyä. Kokeilu on tuonut arvokasta kokemusta yrittäjälle. Kuva: Miitta-Mari Nisula

 

Oppia kokeilusta

Kokeilun aikana Nisula selvittää, ehtiikö leikkokukkia kasvattamaan pohjoisella V-kasvuvyöhykkeellä, mitkä lajit ehtivät kukkia kesäsesongin aikaan ja millaisilla viljelytoimenpiteillä kukintaa saadaan aikaistettua. Esikasvatus on keskeisessä roolissa: oikea ajoitus, riittävä valo ja sopiva lämpötila ovat avainasemassa. Myöhemmin kokeillaan, kuinka halla- ja kateharsojen avulla voidaan nopeuttaa kukintaa.

Kokeiluvalikoimaan on otettu myös koristekurpitsat, sillä halloweenista on tullut yhä suositumpi juhla Suomessa. Kokeilun aikana nähdään, millaisen vastaanoton lapsiperheille suunnatut kurpitsan koverrus- ja leivontatapahtumat saisivat ja riittävätkö alueen markkinat tällaisille erikoistuotteille.

– Ajatus halloween-kurpitsoihin virisi, kun parina syksynä en ole saanut kaupasta kurpitsoja kurpitsalyhtyjen tekemiseen. Ajattelin niillekin mahdollisesti löytyvän kysyntää. Kurpitsat myös pidentävät satokautta, joka leikkokukilla on jokseenkin lyhyt, Nisula kertoo.

Kokeiluvuonna keskitytään myös markkinointimateriaalin kehittämiseen tunnettuuden lisäämiseksi. Näin nähdään, herättävätkö leikkokukat kiinnostusta ja riittääkö kysyntä toiminnan jatkamiseen tulevina vuosina.

Leikkokukkakimppuja myytiin mm. Merijärven Aittatorin viereiseltä maitolaiturilta. Kuva: Miitta-Mari Nisula

 

Kukkakimppuja ja halloween-kurpitsoja

Leikkokukkasadosta poimittuja kukkakimppuja on myyty Merijärvellä Aittatorin viereiseltä maitolaiturilta.

– Heinäkuun lopulla leikkokukista tehtiin kimppuja ja vietiin itsepalveluperiaatteella Merijärven keskustaan myyntiin. Oman pitäjän kukat saivat lämpimän vastaanoton ja somessa sateli kannustavia kommentteja. Heinäkuun jälkeen rankkasateet kurittivat kasvustoja, mutta nyt näyttää, että vielä saadaan muutamia kimppuja tehtyä loppukesän riemuksi.

Sato onnistui hyvin ja pienet heiveröiset kasvit osoittivat kasvuvoimansa avomaalle päästyään. Useampi laji kukki odotettua aiemmin ja runsaammin.

– Kurpitsat toivottavasti ehtivät kypsyä ja vaihtaa väriään ennen kuin kelit kylmenevät liikaa. Niitä myydään sitten mahdollisesti jo Merijärven Aittasouvissa tai myöhemmin maitolaiturilta samalla periaatteella kuin kukkiakin, Nisula sanoo.

– Todennäköisesti ensi vuonna kylvetään ja istutetaan taas kukkia, ainakin jossain laajuudessa. Tänä vuonna on kerääntynyt paljon arvokasta kokemusta viljelytekniikoista, eri lajeista ja lajikkeista sekä ennen kaikkea sadon ajoittamisesta.

Lähellä viljeltyjä leikkokukkia. Kuva: Miitta-Mari Nisula