Kesäkuussa rahoitusta 313 611 euroa
Rieska-Leaderin hallituksen kokous pidettiin 5.6. Himangalla Pahkalan entisellä koululla. Hallitus puolsi kokouksessaan kuudentoista yrityshankkeen rahoittamista. Rahoitukset jakautuivat kuuden kunnan alueelle. Lisäksi viisitoista yleishyödyllistä hanketta saivat myönteisen rahoituspäätöksen.
Leader-yritystukea myönnettiin yhteensä 121 949 euroa. Yrityshankkeiden yhteenlasketut kokonaiskustannusarviot ovat 226 123 €. Myönnetystä tukimäärästä 52 500 euroa on kertakorvauksellisia rahoituksia päätoimisen (3 kpl) ja osa-aikaisen (2 kpl) yritystoiminnan käynnistämiseen, yritystoiminnan kehittämiseen (5 kpl) ja omistajanvaihdoksen suunnitteluun (1 kpl). Loput ovat yrityksen investointitukea, jonka tukiprosentti on 40.
Yleishyödyllisille hankkeille myönnettiin tukea noin 191 662 euroa. Hankkeiden kokonaiskustannusarviot ovat yhteensä noin 286 729 euroa. Näistä kymmenen on pienhankkeita (tuki 75 %), kolme investointihanketta (tuki 50 %) ja kaksi kehittämishanketta (tuki 80 % ja 90 %).
Seuraava Rieska-Leaderin hallituksen kokous pidetään 3.9., johon hankehakemukset Hyrrän kautta viimeistään 18.8.2025.

HANKETUET, KESÄKUU 2025
Kalajoen Plassille ulkokuntosali/Plassin Kyläyhdistys ry
Plassin Kyläyhdistyksen hankkeessa rakennetaan ulkokuntosali Kalajoen Plassille, joen läheisyyteen Santaholman sahan alueelle. Ulkokuntosali palvelee kyläläisiä, paikkakuntalaisia ja matkailijoita tarjoten matalan kynnyksen paikan monipuoliseen lihaskuntoharjoitteluun, kehonhuoltoon ja kuntoutumiseen.
Plassin kyläyhdistys ry on aktiivinen toimija Kalajoen historiallisessa Plassin kaupunginosassa, joka tunnetaan vanhana markkinapaikkana ja kulttuurihistoriallisesti merkittävänä alueena. Yhdistys elävöittää aluetta järjestämällä tapahtumia, vaalimalla kulttuuriperintöä ja edistämällä yhteisöllisyyttä.
Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 20 541 euroa, josta tuen osuus on 50 %, eli noin 10 270 euroa.
Kalajoen kesäteatterin äänentoistojärjestelmän uusinta/Willi Lakeus – teatteriosaajien osuuskunta
Willi Lakeus – Teatteriosaajien osuuskunta hankkii pienhankkeessaan uuden kesäteatteritoimintaan soveltuvan langattoman äänentoistojärjestelmän, jota voidaan hyödyntää myös kiertuetoiminnassa. Laitteisto tulee pääasiassa Kalajoen kesäteatterin käyttöön. Uusi äänentoistojärjestelmä parantaa näyttelijöiden puheenkuuluvuutta, ja sitä kautta myös katsojien viihtyvyyttä.
Willi Lakeus – teatteriosaajien osuuskunta on perustettu 1999 ja sen kotipaikka on Ylivieska. Vuodesta 2001 lähtien osuuskunta on toiminut Kalajoen kesäteatterituotantojen vastaavana toimijana.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 2 050 euroa, josta tuen osuus on 75 %, eli 1 537,50 euroa.
Moottorirata-alueen kehittäminen/Kalajoki Road Racing Moottorikerho/Urheiluautoilijat ry
Kalajoki Road Racing Moottorikerhon ja Urheiluautoilijoiden hankkeessa kehitetään Isokallion moottoriurheilurataa vastaamaan nykypäivän tarpeisiin. Hanketoimet parantavat kilpailijoiden ja toimitsijoiden turvallisuutta sekä helpottavat alueen kunnossapitoa ja huoltoa tulevina vuosina.
Moottoriradan sisäpuolisen alueen tasaaminen helpottaa alueen vuosittaista kunnossapitoa ja mahdollistaa kilpailun seuraamisen katsomoalueilta ilman näköesteitä. Rata-alueelle rakennettavat liputuspisteet parantavat toimitsijoiden turvallisuutta. Sisääntuloporttien rakentamisella ehkäistään alueen luvaton käyttö ja lisätään yleistä turvallisuutta. Tuomaritorniin asennettavat räystäslaudat pidentävät sen käyttöikää. Varastorakennuksen ympäristön sorastaminen estää rakennuksen reuna-alueiden eroosiota ja pitää kulkuväylät kunnossa.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 8 000 euroa, josta tuen osuus on 75 %, eli 6 000 euroa.
Ketterän kunnostus/Himangan metsästysseura ry
Vuonna 1960 perustetun Himangan metsästysseuran hankkeessa kunnostetaan seuran omistaman ja seuran maalla sijaitsevan metsästysmajan sisätilat. Noin 40 vuotta sitten talkoovoimin rakennettu hirsirakennus on tärkeä kokoontumis- ja toimintapaikka paitsi metsästäjille myös koko kyläyhteisölle. Hankkeen tavoitteena on parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja yleistä käyttömukavuutta, jotta tila palvelee entistä paremmin eri käyttäjäryhmiä.
Keskeisiä toimenpiteitä ovat seinien lisäeristäminen puhallusvillalla ja paneloinnilla, ikkunoiden ja ovien uusiminen sekä tulisijan kunnostus, joilla vähennetään lämpöhävikkiä ja parannetaan rakennuksen lämmitystehokkuutta sekä lisätään paloturvallisuutta. Samalla uudistetaan tilojen lämpöeristystä ja ilmanvaihtoa sekä otetaan käyttöön energiatehokkaat valaistusratkaisut. Lisäksi tiloihin hankitaan videoprojektori ja valkokangas.
Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannusarvio on 28 496 euroa, josta tuen osuus on 50 %, eli 14 248 euroa.
Suunnistuksen laitteet/Kannuksen Ura r.y.
Kannuksen Uran suunnistusjaosto hankkii pienhankkeessa tulostimen, joka soveltuu laadukkaiden suunnistuskarttojen tulostamiseen. Lisäksi hankitaan kannettava tietokone. Hankkeen kohderyhmänä ovat Kannuksen suunnistuksen harrastajat sekä kilpailuihin osallistuvat suunnistajat.
Kannuksen Ura on aktiivinen urheiluseura, jossa toimii kuusi eri lajijaostoa. Seura kehittää jatkuvasti toimintaansa ja tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia urheilun harrastamiseen Kannuksessa.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 1 855 euroa, josta Leader-tuen osuus on 75 % eli noin 1 391 euroa.
Jalkapallomaalit/Kannuksen Ura r.y.
Kannuksen Ura hankkii pienhankkeessaan uudet, juniorikentille sopivat jalkapallomaalit Kitinkankaan nurmikentälle. Uudet maalit mahdollistavat joukkueiden harjoittelun myös silloin, kun Takalo-Areenan kenttä on varattuna.
Jalkapalloharrastus on kasvanut merkittävästi Kannuksessa sen jälkeen, kun Takalo-Areenan tekonurmikenttä valmistui. Kenttä on aktiivisessa käytössä ja usein varattuna peleihin ja turnauksiin, minkä vuoksi lisäharjoittelupaikoille on tarvetta.
Hankkeesta hyötyvät sekä Kannuksen jalkapallojoukkueet että yksittäiset harrastajat, jotka pääsevät treenaamaan uusien maalien ansiosta.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 7 204 euroa, josta tuen osuus on 75 %, eli noin 5 403 euroa.
Oulaisten lukion olohuonetila/Oulaisten lukion oppilaiden tukiyhdistys OLOT ry
Oulaisten lukion oppilaiden tukiyhdistys Olot ry toteuttaa pienhankkeen, jonka tavoitteena on tehdä koulun tiloihin opiskelijoille oma viihtyisä olohuonetila. Hankinnat sisältävät kalusteita ja sisustustarvikkeita, kuten tuoleja ja pöytiä. Tila sijoittuu lukion aulatilaan ja ulkoparvekkeelle. Olohuonetilan tarkoituksena on tarjota opiskelijoille mukava ja viihtyisä tila, johon opiskelijat voivat kokoontua esim. tekemään ryhmätöitä ja viettämään välitunteja ja hyppytunteja.
Olot ry tukee Oulaisten lukion opiskelijoiden opiskelu- ja virkistystoimintaa sekä edistää yhteistoimintaa nykyisten ja entisten opiskelijoiden välillä.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 6 285 euroa, josta Leader-tuen osuus on 75 % eli noin 4 714 euroa.
Grillikodan rakentaminen/Piipsjärven Metsästäjät ry
Piipsjärven Metsästäjät rakentaa pienhankkeessaan grillikodan Piipsjärven nuorisoseuran tontille. Valmistuessaan kota toimii metsästäjien taukotilana sekä metsästysseuran kokoontumistilana. Lisäksi kota palvelee metsästysseuran nuorisolle suunnattua toimintaa, jota järjestetään vuosittain. Grillikota on myös nuorisoseuran ja muiden Piipsjärven alueen yhdistysten käytettävissä erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien yhteydessä.
Piipsjärven Metsästäjät ry on vuonna 1963 perustettu metsästysseura, joka toimii Oulaisten Piipsjärven kylällä. Seurassa on nykyisin noin 400 jäsentä.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 8 000 euroa, josta tuen osuus on 75 %, eli 6 000 euroa.
Eläkeliiton Oulaisten yhdistys ry:n grilli ja tarvikkeet/Eläkeliiton Oulaisten yhdistys ry
Eläkeliiton Oulaisten yhdistys hankkii pienhankkeessaan grillin ja siihen liittyviä tarvikkeita, kuten muurinpohjalettupannun, grillausvälineet, retkipöydät sekä kattilan ja paistinpannun yms. Hankintojen tarkoituksena on tukea yhdistyksen tapahtumien järjestämistä ja lisätä viriketoimintaa sekä jäsenistölle että laajemmalle yleisölle.
Eläkeliiton Oulaisten yhdistykseen kuuluu lähes 600 jäsentä. Yhdistys järjestää sekä jäsenilleen että muulle yleisölle tapahtumia, kuten esim. toritapahtumia.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 1 720 euroa, josta Leader-tuen osuus on 75 % eli 1 290 euroa.
Kyliltä kuultua/Sievin kunta
Sievin kunnan Kyliltä kuultua -hanke taltioi suullista kulttuuriperintöä Sievissä ja tuo ne taiteen keinoin eläväksi ja näkyväksi kuntalaisille. Sievillä on pitkä historia, jota on jo dokumentoitu osittain, mutta yhä edelleen on paljon kirjaamatonta ja suullista kulttuuriperintöä sekä Sievin historiasta että tapahtumista ja kiinnostavista henkilöistä.
Hankkeen pääasiallisena tavoitteena on suullisen kulttuurin kerääminen ja näiden pohjalta voidaan tuoda niitä näkyväksi eri taiteen keinoja hyödyntäen. Samalla kerätty materiaali toimii suullisen kulttuuriperinnön dokumentointina. Tavoitteena on myös vahvistaa sieviläistä kulttuuri-identiteettiä ja kotiseutuylpeyttä.
Hankkeen toteuttajana on Sievin kunnan kulttuuripalvelut ja kohderyhmänä ja hyödynsaajina Sievin kuntalaiset.
Yleishyödyllisen kehittämishankkeen kokonaiskustannusarvio on 32 109 euroa, josta Leader-tuen osuus on 80 %, eli noin 25 687 euroa.
Kuivin jaloin aikuisuuteen – KuJa-hanke/Ylivieskan kaupunki
Ylivieskan kaupungin nuorisopalveluiden KuJa-hankkeelle myönnettiin rahoitus ensimmäiselle vuodelle syyskuussa 2023. Nyt hanke sai puoltavan rahoituspäätöksen myös toiselle vuodelle.
Kuivin jaloin aikuisuuteen – eli KuJa-hankkeen – tavoitteena on kehittää Ylivieskaan jalkautuvan nuorisotyön malli ja viedä se käytäntöön. Hankkeessa pyritään kohtaamaan nuoret heidän omissa toimintaympäristöissään ja tarjoamaan heille kuuntelevan aikuisen tukea. Tavoitteena on vahvistaa nuorten hyvinvointia ja sitä kautta edistää myös koko yhteisön hyvinvointia.
Yleishyödyllisen kehittämishankkeen kokonaiskustannusarvio yhdelle vuodelle on 64 218 euroa, josta Leader-tuen osuus on 90 % eli noin 57 796 euroa. Korkeampi tukiprosentti voi olla mahdollinen hankkeissa, joiden kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.
Esteetön ja energiatehokkaampi nuorisoseurantalo Kankaalle/Kankaan Nuorisoseura r.y.
Kankaan nuorisoseuran investointihankkeessa parannetaan vuonna 1957 rakennetun nuorisoseurantalon energiatehokkuutta, esteettömyyttä ja käyttömukavuutta. Rakennusta on vuosien varrella peruskorjattu ja laajennettu, ja nyt tehtävät toimenpiteet jatkavat sen kehittämistä nykypäivän tarpeisiin.
Energiatehokkuutta parannetaan uusimalla lattioiden eristyksiä, asentamalla ilmalämpöpumppu ja vaihtamalla ulko-ovet tiiviimmiksi. Esteettömyyttä lisätään rakentamalla luiska pääovelle sekä muuttamalla toinen wc-tiloista esteettömäksi inva-wc:ksi.
Käyttömukavuutta lisätään uudistamalla keittiötä ja kahviota: vanhat kaapit ja tasot uusitaan, pinnat maalataan ja lattiamateriaalit uusitaan. Samalla vaihdetaan lämminvesivaraaja paremmin tilaan sopivaksi ja käytännöllisemmäksi, ja jääkaappi joko korjataan tai uusitaan tarpeen mukaan. Remontissa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon vanhaa.
Remontin myötä talon käyttöaste noussee, kun sitä voidaan vuokrata ympäri vuoden myös yksityistilaisuuksiin.
Kankaan nuorisoseura on yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii Ylivieskassa.
Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannusarvio on 89 453 euroa, josta tuen osuus on 50 %, eli noin 44 727 euroa.
KuulaPesis investointihanke/V & U-seura Ylivieskan Kuula r.y.
Ylivieskan Kuulan pienhankkeessa investoidaan pesäpalloon uudet lyöntiverkot (3kpl), syöksymatto ja teltta. Syöksymattoa käytetään pesäpalloilijoiden talvikauden sisätreeneissä ja teltta palvelee pesäpallo-otteluiden VIP-tilana sekä ravintolatelttana. Junioripeleissä ja -turnauksissa telttaa voidaan käyttää muun muassa kahvilana, myyntikojuna sekä tarvittaessa säänsuojana.
Hankkeen toteuttajana toimii Ylivieskan Kuulan pesäpallon juniorijaosto sekä miesten edustusjoukkue.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 7 140 euroa, josta tuen osuus on 75 %, eli 5 355 euroa.
Pylvään kylätalon energiatehokkuuden parantaminen/Vähäkangas-Pylväs kyläyhdistys ry
Vähäkangas-Pylväs Kyläyhdistys toteuttaa pienhankkeen, jonka tavoitteena on parantaa Ylivieskassa sijaitsevan Pylvään kylätalon energiatehokkuutta. Hankkeessa hankitaan ja asennetaan ilmalämpöpumput, lisäeristetään yläpohja sekä tiivistetään ikkunat.
Toimenpiteillä pyritään pienentämään sähkönkulutusta ja alentamaan käyttökustannuksia, jotta yhdistyksellä jää enemmän resursseja kylän viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä lisäävään toimintaan.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 7 333 euroa, josta Leader-tuen osuus on 75 % eli noin 5 500 euroa.
Pallotykkien hankinta/Ylivieskan Tennisseura ry
Ylivieskan Tennisseura ry:n pienhankkeessa hankitaan tennis- ja sulkapallotykit, jotka mahdollistavat itsenäisen palloharjoittelun ja monipuolistavat harjoittelumahdollisuuksia. Laitteet palvelevat erityisesti kilpapelaajia. Pallotykkien avulla harjoituksia voidaan järjestää myös muissa tiloissa, mikä kasvattaa harjoituskertojen määrää.
Ylivieskan Tennisseurassa on sekä tennis- että sulkapallotoimintaa. Seurassa on 180 aktiivista pelaajaa, joista noin 80 kilpailee kansallisesti.
Yleishyödyllisen pienhankkeen kokonaiskustannusarvio on 2 325 euroa, josta tuen osuus on 75 %, eli noin 1 744 euroa.
YRITYSTUET KUNNITTAIN, KESÄKUU 2025
Alavieska: 1 kpl
- Investointituki 40 %
Kalajoki: 4 kpl
- Tuki osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen 5 000 €
- Tuki yritystoiminnan kehittämiseen 3 000 € (2 kpl)
- Tuki omistajanvaihdoksen suunnitteluun 5 000 €
Kannus: 2 kpl
- Investointituki 40 % (2 kpl)
Oulainen: 6 kpl
- Investointituki 40 % (2 kpl)
- Tuki päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen 7 500 € (3 kpl)
- Tuki osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen 5 000 €
Sievi: 2 kpl
- Tuki yritystoiminnan kehittämiseen 3 000 € (2 kpl)
Ylivieska: 1 kpl
- Tuki yritystoiminnan kehittämiseen 3 000 €
