Yhteisö-Leaderia 5 200 euron edestä

Yhteisö-Leader on Rieska-Leaderin oma rahoitusväline yhdistysten ja yhteisöjen pieniin investointeihin ja kehittämistoimiin. Vuonna 2023 Yhteisö-Leader-tukea myönnettiin 12 yhdistykselle, yhteensä 5 200 euron edestä.

 

Matkanivan kyläyhdistys hankki Yhteisö-Leader-rahoituksella mm. kukkalaatikoita sillankaiteelle. Kuva: Matkanivan kyläyhdistys.

Yksi vuonna 2023 tukea saaneista yhdistyksistä on Matkanivan kyläyhdistys ry. Kyläyhdistys hankki saadulla rahoituksella työnnettävän ruohonleikkurin, kannettavan tietokoneen ja kukkalaatikoita sillankaiteelle.

Oulaisten kaupunki on luovuttanut kyläläisten käyttöön sillan kupeessa olevan alueen. Kyläyhdistys on rakentanut alueelle grillikatoksen ja laittanut ponttonilaiturin. Alueella järjestetään kesäisin mm. yhteislauluiltoja.

Alueen hoito on aikaisemmin rajoittunut pari kertaa kesässä tapahtuvaan heinänniittoon. Viime kesänä aluetta hoidettiin uudella ruohonleikkurilla kesätyöntekijöiden voimin.

– Viime kesänä työllistimme kaksi nuorta kesätyöntekijää, toisen OP:n kesäduunisetelillä ja toisen kyläyhdistyksen palkkaamana. Kesätyöntekijät huolehtivat kylärannan ja kylätalon ympäristön ruohonleikkuusta hankkimallamme leikkurilla ja näin alueet olivat koko kesän siistissä kunnossa, kertoo Sinikka Mattila Matkanivan kyläyhdistyksestä.

Myös Yhteisö-Leader-tuella hankitut kukkalaatikot pääsivät ilahduttamaan kyläläisiä.

– Kukkalaatikot laitoimme kylän keskustassa Pyhäjoen yli kulkevan sillan kaiteille kyläkuvaa kaunistamaan, Mattila sanoo.

Uusi kannettava tietokone helpottaa puolestaan mm. tilaisuuksien käytännön järjestelyissä.

– Kannettava tietokone auttaa kaikkia kylätalolla tilaisuuksia järjestäviä, jotka käyttävät videotykkiä. Kun tietokone on paikalla, heidän ei tarvitse kuljettaa ja asentaa omaa konetta.

Matkanivan kylätalo Oulaisissa. Vuonna 2019 taloa kunnostettiin Rieska-Leaderin myöntämällä rahoituksella. Kuva: Matkanivan kyläyhdistys.