Virpi Kruus avaa eläinlääkärin vastaanoton Oulaisiin – Rieska-Leaderilta tukea yrityksen alkuinvestointeihin

Oulaistelainen eläinlääkäri Virpi Kruus on perustanut uuden yrityksen ja on parhaillaan avaamassa eläinlääkärin vastaanottotiloja Oulaisiin, osoitteeseen Oulaistenkatu 3. Juuri remontoidut vastaanottotilat ovat valoisat ja tilavat, jossa näkyy myös Kruusin oma kädenjälki – Tilaratkaisut ja sisustus on suunniteltu harkiten ja tunnelma on kotoisa.

Rauhalliset ja harmoniset tilat sopivat hyvin yhteen yrityksen arvojen kanssa.

–  Haluaisin, että tämä vastaanotto on paikka, jossa jokainen ihminen tulee kohdatuksi lemmikkinsä kanssa yksi kerrallaan. Haluan antaa aikaa sekä keskittyä ja olla läsnä. Oli se sitten rokotus tai ihan mikä vain toimenpide, niin haluan, että asiakkaalla on rauhallinen olo olla täällä sen oman lemmikkinsä kanssa, Kruus kertoo.

Vastaanottotiloista löytyy tilava odotushuone, vastaanottotila, toimenpidehuone, välinehuoltopuoli, taukotilat sekä reilusti varasto- ja säilytystilaa.

– Vielä on keskeneräisyyttä, esimerkiksi uudet teippaukset tulevat ikkunalaseihin myöhemmin keväällä. Paljon on asioita kesken, mutta hissuksiin alan tekemään töitä täällä ja laittelen samalla paikkoja kuntoon ja hoidan yrityksen juoksevia asioita, Kruus kommentoi.

Virpi Kruus avaa eläinlääkärin vastaanoton Oulaisiin. Kuva: Rieska-Leader ry

Virpi Kruusin eläinlääkärivastaanotolla tarjotaan peruseläinlääkäripalveluja. Palveluihin kuuluvat esimerkiksi rokotukset, verinäytteiden otot, tulehdusnäytteiden bakteeriviljely- ja mikroskooppitutkimukset, hammaskiven poistot, pienet kirurgiset toimenpiteet, kuten patin poistot ja haavan ompelut sekä kissan kastraatiot ja sterilisaatiot ja koiran kastraatiot. Koirien sterilisaatio-, märkäkohtu- ym. vaativammat leikkaukset tulevat palveluvalikoimaan myöhemmin keväällä, kun inhalaatioanestesialaitteiston käyttöönottokoulutus on valmis. Virpi Kruus tarjoaa myös tilakäyntejä maatiloille ei-akuuteissa vaivoissa (hedelmällisyyskäynnit, terveydenhuoltokäynnit).

Uuden yrityksen perustaminen on vaatinut paljon laite- ja kalusteinvestointeja ja Kruus sai investoinneilleen Rieska-Leaderin myöntämää Leader-yritysrahoitusta. Rahoitus on ollut erityisen tärkeä tuki uuden yrityksen perustamisessa.

– Tässä olisi vielä isoja hankintoja tekemättä, jos hanketta ei olisi ollut. Todennäköisesti tilatkin olisivat paljon pienemmät, tai sitten tekisin töitä vain kotoa käsin. Kyllä tämä tuki on mahdollistanut sen, että tämä vastaanotto nyt aukeaa. Rahoitus on ollut minulle taloudellisesti iso asia, Kruus pohtii.

Leader-yritystuella on hankittu mm. autoklaavi välinehuoltoa varten sekä leikkaus- ja hoitopöydät ja inhalaatioanestesialaitteisto, joka mahdollistaa nukutusta vaativat toimenpiteet. Lisäksi investoitiin muuta tärkeää välineistöä. Hankintalistalla olivat esimerkiksi kaksi UÄ-laitteistoa, joista toinen kulkee mukana maatilakäynneillä ja toisella tehdään pieneläinten vatsaontelon alueen diagnostiikkaa.

20 vuotta kunnaneläinlääkärinä toimineelle Kruusille yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut helppo päätös, vaikka se aikoinaan olikin ajatuksen tasolla mukana Kruusin tulevaisuudensuunnitelmissa.

– Olin pohdiskellut yrittäjyyttä jo joitain vuosia ja tehnyt itselleni sellaisen ”viisivuotissuunnitelman”, jossa myös yrityksen perustaminen oli vahvana vaihtoehtona kunnaneläinlääkärin työlle, Kruus muistelee.

Ajatus kypsyi pikkuhiljaa ja lopullinen päätös yrityksen perustamisesta syntyi ikävien vaiheiden jälkeen – Lähiomaisen ja entisen työkaverin äkillinen menehtyminen havahduttivat pohtimaan omaa elämää sekä puntaroimaan omia arvoja. Lopulta päätös oli selvä.

– Tapahtumat herättivät minut siihen, että tätä elämää eletään nyt eikä viiden vuoden päästä, Kruus kertaa.

Vaikka yrittäjäksi ryhtyminen mietitytti alkuunsa, painoivat vaakakupissa yrittäjyyden tuomat edut, kuten vapaus päättää omasta työstään. Päivystävänä kunnaneläinlääkärinä Kruus on tottunut pitkiin työpäiviin, mutta nyt hän toivoo pystyvänsä antamaan enemmän aikaa perheelleen, ystävilleen ja harrastuksilleen.

– Vaihdoin taloudellisen turvan vapauteen, eli vapauteen päättää itse näistä asioista. Etenkin alkuvaiheessa saan tästä palkkaa vähemmän, mutta tässä on muita arvoja, joita ei mitata rahassa, Kruus kuvailee.

Kun ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä hautui pitkään Kruusin mielessä, oli eläinlääkärin ammatinvalinta aikoinaan hyvinkin helppo päätös.

– Muistan lukeneeni noin 8-vuotiaana kirjan nimeltään Kotieläinten taudit, jonka isopappa, innokas suomenhevosmies, oli voittanut palkinnoksi raveista. 40-luvulta peräisin olevan kirjan oli kirjoittanut suomalaiset eläinlääkärit. Kirjassa kerrottiin, kuinka eläinlääkäreillä on eri sairauksiin lääkkeet ja hoito, niin siitä sitten sain ahaa-elämyksen, että eläimillekin on ihan omat lääkärit! Ajattelin, että tämähän olisi kiva ammatti ja siitä se sitten lähti. Silloin syttyi kipinä eläinlääkärin ammatista ja se on pysynyt mukana.

Nuorena kunnaneläinlääkärin matkassa saatu kokemus vahvisti päätöstä ammatinvalintaan.

– Peruskoulun 9-luokalla olin kahden viikon TET-jakson omassa silloisessa kotikunnassani Ulvilassa eläinlääkärin matkassa. Olin jo silloin niin kiinnostunut siitä työstä, että kuljin hänen kanssaan vielä kesälomallakin. Olin hänen mukanaan vastaanotolla ja pitelin koiraa, pyyhin pöytää ja kiersin maatiloilla mukana, Kruus muistelee.

Nyt työkokemusta on kertynyt jo yli kaksi vuosikymmentä ja innostuksen ammattia kohtaan kuulee yhä.

Onnea uudelle yritykselle!

Virpi Kruusin eläinlääkärin vastaanottotilat sijaitsevat Oulaisissa, Oulaistenkatu 3. Kuva: Rieska-Leader ry