Veera Pakanen taituroi takkuja virkkuukoukkumenetelmällä – Asiakkaita saapuu jopa satojen kilometrien päästä

”Step by step to your dream hair” lukee porrasaskelmissa, jotka vievät Ylivieskan asemarakennuksen toiseen kerrokseen GMH Dreaming -yrityksen tiloihin. Sijainti rautatien varrella on mainio, sillä asiakkaita saapuu kauempaakin – jopa satojen kilometrien päästä.

– Kauimmat tulevat Seinäjoelta ja Kuopiosta, sanoo yrittäjänä toimiva nivalalainen Veera Pakanen.

Yrittäjä Veera Pakanen taituroi takkuja virkkuukoukkumenetelmällä. Kuva: Rieska-Leader ry

Pakanen loihtii asiakkailleen takkuja, eli rastoja virkkuukoukkumenetelmällä. Takuissa käytetään nylonlankaa ja tekniikka perustuu kammalla takuttamiseen sekä virkkuukoukulla pienten solmujen tekemiseen.

– Käytän työssäni Seienstyle-metodia, johon kuuluu langan sitominen joka hiusosion tyveen. Lanka auttaa takkuja pysymään siistimpänä pidempään. Välineinä käytetään ainoastaan kampaa ja pientä virkkuukoukkua ja takut tehdään ilman kemikaaleja. Olen oppinut menetelmän Seienstyle-koulutuksessa ja saanut siihen sertifikaatin, Pakanen kertoo.

Takkuja voi tehdä usealla eri tyylillä, mutta Ruotsissa kehitettyä Seienstyle-menetelmään perustuvia takkuja loihtii ainoastaan kaksi yritystä Suomessa.

Asiakastyö. Kuva: Veera Pakanen

GMH Dreaming -yrityksen perustaja päätyi yrittäjäksi mutkien kautta. Hiukset ovat kiinnostaneet parturikampaajaksi kouluttautunutta naista jo pitkään, mutta tie vei sosiaalipuolelle hoito- ja nuorisotyöhön Pakasen toisen ammatin pariin. Kaipuu hiuksien käsittelyyn ja luovaan käsillä työskentelyyn kuitenkin säilyi.

– Idea yrittämiseen syntyi, kun kävin ottamassa takut itselleni. Juttelin pietarsaarelaisen yrittäjän kanssa, ja hän kertoi käyneensä ruotsalaisen Seienstyle-koulutuksen. Siitä sitten innostuin ja osallistuin samaan koulutukseen korona-aikana.

Aluksi Pakanen piti vastaanottoa kotonaan Nivalassa osa-aikaisena yrittäjänä, mutta kun kysyntä jatkoi kasvamistaan, tuli tarve uusille toimitiloille. Tilat löytyivät Ylivieskan keskustasta ja syksyllä kokoaikaiseksi yrittäjäksi siirtyneen Pakasen kalenteri täyttyy nopeaa tahtia.

– Keväällä asiakkaita on käynyt aika lailla joka päivä, ensi viikkokin on aivan täysi, Pakanen iloitsee.

Veera Pakanen päätyi yrittäjäksi mutkien kautta. Kuva: Rieska-Leader ry

Uudet tilat pintarempattiin Rieska-Leaderin myöntämällä Bisnes-Leader-tuella.

– Toinen yrittäjä minulle vinkkasi, että kysypä sieltä millaisia mahdollisuuksia rahoitukseen olisi, Pakanen sanoo.

Pakanen on tyytyväinen paitsi tilojen uuteen ilmeeseen myös koko työympäristöönsä:

– Tämä on niin inspiroiva paikka, että koko ajan tulee uusia ideoita! Luova paikka ja luova ympäristö inspiroi ja vertaistukea saa talon muilta yrittäjiltä. Monet keskustelut on käyty, siitä saa lisää tsemppiä.

Myös parturituolin hankkimiseen GMH Dreaming hyödynsi Bisnes-Leader-rahoitusta. Tuolin on syytä olla hyvä, sillä kokopään takkujen laitossa saattaa vierähtää jopa kymmenestä kahteentoista tuntiin.

Yritys myy toimitiloissaan mm. Pakasen valmistamia koruja. Kuva: Rieska-Leader ry

GMH Dreaming sijaitsee Ylivieskan keskustassa, asemarakennuksen toisessa kerroksessa. Yritys hyödynsi Bisnes-Leader-rahoitusta yrityksen investointeihin. Kuva: Rieska-Leader ry