Sipulin viljelyä 40 vuoden kokemuksella

Yrittäjä Juha Isokääntä on viljellyt sipulia jo yli neljä vuosikymmentä ja testannut noin sataa eri valkosipulilajiketta. Kehittämistyön tuloksena lajike on jalostunut nykyiselleen, ja sen kysyntä kasvaa vuosi vuodelta.

Yrittäjä Juha Isokäännällä on vuosikymmenten kokemus valkosipulin viljelystä. Kuva: Rieska-Leader

 Juha Isokääntä on työskennellyt sipulin parissa nuoresta pitäen. Kokemusta sipulin viljelystä on kertynyt yli neljä vuosikymmentä. Aluksi viljely toimi sivutoimisena tulonlähteenä, mutta nyttemmin se työllistää yrittäjän lisäksi myös muita työntekijöitä.

– Aloin viljellä 16-vuotiaana sipulia, jota toimitettiin nippusipuleina kauppoihin. Siihen aikaan valkosipuli oli vielä aika harvinainen ja erikoinen kasvi täällä Suomessa, joten agrologiksi valmistuttuani ajattelin, että sitä täytyy alkaa enemmänkin testaamaan ja viljelemään, Isokääntä kertoo.

Valkosipulin viljely ja jalostus on tarkkaa ja monivaiheista työtä. Yrittäjä on testannut tähän mennessä noin sataa eri valkosipulilajiketta ja jatkaa yhä kehitystyötä. Jokaisen viljelykauden onnistumiset ja haasteet kirjataan ylös, jotta niistä voidaan ottaa oppia seuraavalle kaudelle.

– Tällä hetkellä viljelyssämme ja jalostuksessamme oleva lajike on mielestäni tähän mennessä paras, Isokääntä sanoo.

Yli neljänkymmenen opettavaisen vuoden ja kehittämistyön tuloksena lajike on jalostunut nykyiselleen, ja sen kysyntä vain kasvaa vuosi vuodelta.

– Sellaiseksi se on hioutunut vuosien saatossa, erehdyksen ja oppimisen kautta.

Isokäännän valkosipuli on alavieskalainen elintarvikealan yritys. Se jalostaa viljelemistään sipuleista monipuolisia tuotteita, kuten marinoituja valkosipulinkynsiä, valkosipulimurskaa ja -hillokkeita. Lisäksi yritys valmistaa hilloja, tuoremehuja ja juureen leivottuja leipätuotteita.

 

Isokäännän valkosipulin punasipulihilloke.

 

Kauppaa turuilla ja toreilla

Isokääntä myy viljeltyä ja jalostettua valkosipulia sekä säilykkeitä ja juureen leivottuja leipiä erilaisissa myyntitapahtumissa, kuten toreilla, markkinoilla ja REKO-tapahtumissa. Kauppaa tehdään arkipäivisin sekä viikonloppuisin elokuusta jouluaattoon saakka.

Työpäivät venyvät sesonkiaikaan pitkiksi, sillä myyntityön lisäksi myös viljely- ja jalostustoiminnan on pyörittävä. Yrittäjä kokee työnsä kuitenkin palkitsevaksi ja mielekkääksi.

– Tykkään tästä työstä, tämä on minun juttuni. Tapahtumissa näkee paljon ihmisiä, ja heidän kanssaan on mukava jutella. On mielenkiintoista kuunnella ihmisten tarinoita. Ja on tietysti aina yhtä mukava kuulla myös palautetta, että meillä on Suomen – tai Euroopan – parasta valkosipulia, Isokääntä hymyilee.

Isokäännän valkosipulilajike on jalostunut nykyiselleen vuosien kehitystyön tuloksena. Kuva: Rieska-Leader

 

Laajennuksia investointituella

Yrityksen toiminta sai alkunsa sipulin viljelystä. Toimintaa on vuosien saatossa laajennettu myös muihin tuotteisiin. Isokääntä valmistaa nykyisellään sipulituotteiden lisäksi mm. juureen leivottua perinteistä ruisleipää, sipulileipää, valkosipulipatonkia sekä erilaisia säilykkeitä.

Toiminnan kasvaessa on täytynyt tehdä laajennuksia ja investointeja. Vuosien varrella on rakennettu uusia tuotanto-, varastointi- ja säilytystiloja sekä hankittu monia koneita ja laitteita.

– Leipä- ja säilykepuoli lähti laajenemaan niin rajusti, että niille täytyi tehdä omat varastotilat. Lisäksi tarvittiin uusia laitteita. Myös valkosipulin jatkojalostukseen rakennetaan uudet tuotantotilat, jossa tullaan valmistamaan erilaisia säilykkeitä ja hilloja. Näihin laajennuksiin ja investointeihin olemme saaneet Rieska-Leaderilta Leader-tukea, Isokääntä kertoo.

– Leader-rahalla on ollut tosi suuri merkitys yritykselle. Sen turvin on uskaltanut ottaa riskejä ja laajentaa toimintaa. Se on kannattanut.

Seuraavaksi lähituotteita valmistava Isokääntä suunnittelee investoivansa aurinkopaneeleihin. Tarkoitus on kehittää yrityksen toimintaa yhä ympäristöystävällisemmäksi.

Valkosipulin viljely on monivaiheista työtä. Kuva: Rieska-Leader