Valaistuksen asiantuntijayritys toimii monipaikkaisesti

FIXULUX Oy:n yrittäjä Jonna Liius muutti perheineen Oulusta Kalajoelle ja ryhtyi pian yrittäjäksi. Yritys on viimeisen vuoden aikana laajentanut toimintaansa ja palkannut työntekijän yritykseen – Henkilöstömäärään suunnitellaan kasvua jo tälle vuodelle. Meneillään on myös projekti kasvun ja kehityksen tueksi. Kehittämisprojektissa hyödynnettiin yrityksen kehittämistukea, jota yritys haki ja sai Rieska-Leaderilta.

Yksi FIXULUX Oy:n projekteista oli Marinan kävelysillan valaistuksen suunnittelu, joka toteutettiin vuonna 2018. Kuva: Mikko Lento

FIXULUX Oy on kalajokinen valmistajista riippumaton, puolueeton valaistuksen asiantuntijayritys, joka tekee ulkovalaistuksen suunnittelua kunnille, kaupungeille ja yrityksille. Vuonna 2015 perustettu FIXULUX toimii monipaikkaisesti ja töitä tehdään ympäri Suomea. Yrityksen toimipiste sijaitsee Ylivieskassa.

Yrittäjäksi sattumusten kautta

FIXULUX Oy:n yrittäjänä ja toimitusjohtajana toimii Kalajoella perheensä kanssa asuva sähkövoimatekniikan insinööri (YAMK) Jonna Liius.

– Avopuolisoni halusi jatkaa sukunsa maatilaa Tyngällä. Asuimme Oulussa, eikä minulla ollut mahdollisuutta jatkaa valaistussuunnittelijana silloisessa työpaikassa etänä Kalajoelta, Liius kertoo.

– Löysin työvoimatoimiston sivuilta ilmoituksen, jossa haettiin yrityskumppania valaistuksen asiantuntijayritykseen. Selvisi, että yrityksen perustaja oli minulle ennestään tuttu ja palaset tuntuivat loksahtavan kohdilleen Kalajoelle muuton suhteen. En ollut ajatellut alkavani koskaan yrittäjäksi, mutta noin vuoden neuvottelujen jälkeen pääsimme kauppoihin yrityksestä ja ostin itselleni puolet FIXULUX Oy:stä. Saimme hyvin yritystä kasvatettua ja koronan kynnyksellä maaliskuussa 2020 ostin yrityksen kokonaan itselleni. En ole päivääkään katunut, että lähdin yrittäjäksi.

Yrittäjä Jonna Liius. Kuva: FIXULUX Oy

Valaistussuunnittelua ympäri Suomen

FIXULUX Oy suunnittelee kaupunki- ja tievalaistusta, mutta lisäksi kouluttaa sekä tarvittaessa inventoi ja dokumentoi asiakkaiden valaistusta.

– Asiakkaitamme ovat kuntien ja kaupunkien lisäksi suuret suunnittelu- ja konsulttitoimistot ympäri Suomen, Liius kertoo.

Valaistuksen asiantuntijayritys on viimeisen vuoden aikana laajentanut toimintaansa ja palkannut yhden työntekijän yritykseen. Henkilöstömäärään suunnitellaan kasvua jo tälle vuodelle.

– Henkilöstöä on tällä hetkellä kahden ihmisen verran ja olemme molemmat sähköalan insinöörejä (AMK), Liius avaa.

Eräässä FIXULUXin projektissa saneerattiin katuvalaistusta Kannuksen ydinkeskustan alueella sekä suunniteltiin ja rakennettiin uudisvalaistusta Raasakan koulun läheisyyteen. Suunnitteluprojekti toteutettiin vuosien 2020–2023 aikana. Kuva: Sanna Pakanen

Kehitysprojektilla kasvua

Toiminnan ollessa monipaikkaista ja nousujohteista, yrityksessä käynnistettiin kehitysprojekti kasvun ja kehityksen tueksi. Kehitysprojektin teemana on muuan muassa laatujärjestelmän kehittäminen, toimintaprosessit, palvelumuotoilu ja projektinhallinta. Kehittämisprojektissa hyödynnettiin yrityksen kehittämistukea, jota yritys haki ja sai Rieska-Leaderilta.

– Tukirahoituksella voimme käyttää kehitysprojektissa asiantuntijaa, jolloin projekti etenee aikataulutetusti ja saamme ulkopuolista näkemystä yrityksemme kehittämiseen, Liius kertoo.

– Tulevaisuudessa haluamme kasvattaa yritystä kannattavasti, mutta pitäen palveluissa yllä todella korkeaa laatutasoa.

FIXULUX Oy on tehnyt lukuisia valaistussuunnitteluja. Yksi yrityksen projekteista oli Marinan kävelysillan valaistuksen suunnittelu, joka toteutettiin vuonna 2018. Siltavalaistuksen lisäksi projektiin lukeutui Kalajoen Hiekkasärkillä sijaitsevan Marinan alueen katu- ja aluevalaistus sekä rantabulevardin muurivalaistus. Valaistus toteutettiin suunnitelman mukaisesti vuonna 2019.

Toinen esimerkki yrityksen projekteista sijoittuu Kannukseen. Projektissa saneerattiin katuvalaistusta Kannuksen ydinkeskustan alueella sekä suunniteltiin ja rakennettiin uudisvalaistusta Raasakan koulun läheisyyteen. Suunnitteluprojekti toteutettiin vuosien 2020–2023 aikana.

Yrityksen nettisivuilta löytyy useita esimerkkejä ympäri Suomen tehdyistä projekteista.