Tulevana kesänä kisataan Suomen suosituimmista kuntoportaista

Tervetuloa kiipeämään maaseudun huipulle ja auttamaan Pohjois-Pohjanmaa voittoon valtakunnallisessa maaseudun kuntoporraskilpailussa! Kilpailu alkaa torstaina 30.5. ja päättyy syyskuun lopussa. Kun osallistut kisaan kesän aikana, voit auttaa oman alueesi kuntoportaat voittoon! Samalla saat roppakaupalla terveyshyötyjä! 

Ylivieskan Kuulan hankkeessa talkootöin rakennetut kuntoportaat ovat mukana valtakunnallisessa porraskisassa. Kuva: Rieska-Leader

Kuntoporraskilpailussa selvitetään, mitkä ovat Suomen suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat. Pohjois-Pohjanmaalta kisassa on mukana kaksi kohdetta: Honkavuoren kuntoportaat Pyhäjärveltä ja Huhmarin kuntoportaat Ylivieskasta. Molemmat kuntoportaat on rakennettu paikallisten yhdistyksen voimin talkootyönä. Rahoitusta hankkeisiin on saatu paikallisten Leader-ryhmien kautta.

Kuntoporraskilpailussa on mukana kaikkiaan 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea. Portaisiin on asennettu mittari, joka laskee nousut ja laskut neljän kuukauden ajan. Voittajaportaille on luvassa alueen asukkaita liikuttava palkinto! Voiton nappaavat ne kuntoportaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä. Lisäksi kunniamaininnan saavat ne portaat, joilla on ollut eniten kävijöitä paikkakunnan kokoon suhteutettuna.

Pohjois-Pohjanmaan kuntoportaiden erikoisuuksia

Lamminahon Ahto ry:n puheenjohtaja Kauko Tikkanen suosittelee kuntoporrasjuoksua kaikille. ”Kuntoporrasjuoksu on hyvä liikuntamuoto, sillä se vahvistaa sydäntä ja keuhkoja”, Kauko perustelee. ”Pyhäjärven Honkavuoren kuntoportaita on rakennettu maaston mukaan, minkä vuoksi askelmien korkeus ja leveys vaihtelee. Lisäksi portaat mutkittelevat ja polveilevat kallioista maaperää mukaillen. Koska kuntoportaiden vieressä on valaistus, porraskuntoilua voi harrastaa pimeälläkin”, Kauko vinkkaa.

Ylivieskan Huhmarin kuntoportaat ovat Pohjois-Pohjanmaan pisimmät. ”Ne ovat elämys”, Ylivieskan Kuula r.y.:n hallituksen jäsen Väinö Haapakoski kertoo. ”Heti alatasanteella on erikoisia puuryhmiä ja kalliojyrkänne. Askelkorkeudet ja rinnekaltevuudet vaihtelevat, joten kuntoportaat ovat mukavat kävellä. Portaat on valaistu ja sopeutettu maastoon eri kaltevuuksilla, käännöksillä ja tasanteilla. Ylätasanteelta voi katsella Kalajokilaakson kulttuurimaisemaa”, Väinö kuvailee.

Väinö kertoo, että Huhmarin kuntoportaiden vahvuus on lisäksi monipuolisuus: ne sopivat hyvin erilaisille käyttäjäryhmille. Kuntoportailla voi liikkua jopa lastenvaunujen ja pyörätuolin kanssa välitasanteelle saakka. Urheilijoille portaat ovat oivallinen hapenottoharjoittelupaikka. Ylivieskan Kuula r.y. haastaakin nyt Ylivieskan urheiluseurat, eläkeläisyhdistykset ja yritykset käyttämään Huhmarin kuntoportaita porraskilpailun aikana.

Molemmat Pohjois-Pohjanmaan kuntoporraskohteet ovat osa laajaa ja monipuolista ulkoilu- ja urheilualuetta. Pyhäjärven Honkavuori on tunnettu alun perin hiihdosta: Ensimmäiset Honkavuoren hiihdot järjestettiin jo vuonna 1957. Alueella on järjestetty jopa seitsemät maastohiihdon kotimaan arvokisat. Myös Ylivieskan Huhmarissa on pidetty useita SM-kisoja eri lajeissa. Huhmarissakin on hiihtolatuja sekä kesällä erinomaiset suunnistus-, pyöräily- ja lenkkeilymaastot.

EU:n maaseuturahoitusta on myönnetty lähes 50 portaille Suomessa

EU:n maaseuturahoituksella on rakennettu Suomeen yhteensä jo lähes 50 kuntoportaat. Ne on tehty yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden, paikallisten Leader-ryhmien ja EU:n maaseuturahoituksen avulla. Kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.

EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on osa Olympiakomitean Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjaa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Sen tavoitteena on tehdä ihmisten liikkumisesta ja toimintakyvystä Suomen vahvuus. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.

 

Ylivieskan Huhmarin kuntoportaat

 • Hankkeen toteuttaja: Ylivieskan Kuula r.y.
 • Rahoitus: Rieska-Leader ry, EU:n maaseuturahoitus
 • Sijainti: Huhmarintie 165, 84100 Ylivieska
 • Valmistuneet v. 2022 talkoovoimin
 • Teknisiä tietoja: pituus 150 m, 202 askelmaa, korkeusero alhaalta ylös 32 m
 • Alueella lisäksi valaistuja latuja, mikroauto-, frisbeegolf- ja ampumarata, rinnemaja ja kisamaja.

Pyhäjärven Honkavuoren kuntoportaat

 • Hankkeen toteuttaja: Lamminahon Ahto ry
 • Rahoitus: Keskipiste-Leader ry, EU:n maaseuturahoitus
 • Sijainti: Kauko Tikkasen Tie / Jyväskyläntie 943 B, 86800 Pyhäjärvi
 • Valmistuneet v. 2021 kahdessa osassa talkoovoimin
 • Teknisiä tietoja: 154 askelmaa + 63 askelmaa luontotorniin, korkeusero alhaalta ylös noin 30 m ja lisäksi luontotornin huipulle 12 m
 • Alueella lisäksi: valaistuja kuntopolkuja ja latuja, frisbeegolf-rata, maastopyöräreitti, tennishalli, tapahtuma- ja kokoustiloja, laavu ja grillikota, luontotorni, tuulimylly sekä kuuluttamo.
Huhmarin kuntoportaiden avajaisia vietettiin 16.6.2022. Kuva: Rieska-Leader ry