Torpan Ratsutallia uudistettiin Leader-rahoituksella

Torpan Ratsutalli on toiminut Kannuksessa jo vuodesta 1998 lähtien. Talli tarjoaa ratsastuskoulutoimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin, ratsastajien erityistarpeet huomioiden. Torpan Ratsutalli uudisti tallielementit Rieska-Leaderin myöntämällä Leader-yritysrahoituksella.

Torpan Ratsutallin yrittäjä Hanna Autio. Kuva: Torpan Ratsutalli

Suomen Ratsastajainliiton hyväksymällä ja valvomalla ratsastuskoululla opetus painottuu kouluratsastukseen, mutta tarjolla on myös este- ja maastoratsastusta.

– Tallimme on aina panostanut hevosten hyvinvointiin ja eettiset arvot ovat meille tärkeitä. Opetuksessa painottuu hevoslähtöinen näkökulma ja jokaisen ratsastajan yksilöllinen kehitys. Päämääränä on tyytyväinen hevonen, joka saa elää lajityypillistä elämää, Torpan Ratsutallin yrittäjä Hanna Autio kertoo ja jatkaa:

– Meillä on hyvin koulutetut, turvalliset opetusratsut. Kaikessa hevosten käsittelyssä noudatamme hyviä hevostaitoja, ja näitä myös opetetaan ratsastajille. Toiminnan eettisyys on kunnia-asia.

Yritys tarjoaa ratsastustuntien lisäksi myös hevosten hoito- ja koulutuspalveluita.

Ratsastustunteja tasoryhmissä

Torpan Ratsutallin ratsastustunnit pidetään tasoryhmissä: tunnit järjestetään taitotasojen mukaan ja tunteja suunnitellessa huomioidaan myös ratsastajien iät. Näin saadaan usein harrastusporukoita, jotka ratsastavat useita vuosia samassa ryhmässä. Ratsastusryhmissä on enimmillään kuusi ratsukkoa, joten opetus on hyvinkin yksilöllistä. Pienryhmissä ratsastajat voivat kehittää juuri niitä osa-alueita, jotka koetaan kehittymisen kannalta tarpeelliseksi.

Myös ratsastajien erityistarpeet on huomioitu.

– Myös erityisryhmille ja -ratsastajille on saatavana ratsastusta ja kuntouttavaa ratsastustoimintaa, Autio sanoo.

Syksyllä 2023 tallikalusteet uusittiin Leader-yritystuella

Torpan Ratsutallissa on 14 karsinapaikkaa, varustehuone ja säilytystilat rehuille sekä lämmin kahvio, WC- ja toimistotilat. Maneesi valmistui vuonna 2001. Tallialueella on ratsastuskenttä ja viisi erikokoista ulkoilutarhaan sekä tallin lähellä pari hehtaaria laidunmaata hevosille.

Torpan Ratsutalli sai Rieska-Leaderin myöntämää Leader-yritysrahoitusta tallin karsinaelementtien uusintaan. Hankkeen kautta tallista saatiin nykyaikainen sekä esteetön ja turvallinen. Uusien kalusteiden myötä talli palvelee entistä paremmin myös lapsia ja erityisryhmiä. Hevoskurssien järjestäminen on karsinaelementtien uusimisen myötä helpompaa ja turvallisempaa.

Uudet karsinaelementit ovat kierrätysmateriaalista valmistettuja ja näin ollen tukevat kestävää kehitystä.

– Tämä hanke mahdollisti uusien tallikalusteiden hankinnan ja sen myötä tallista saatiin entistäkin toimivampi ja turvallisempi sekä hevosille että ratsastajille. Vanhat tallikalusteet olivat jo epäkäytännölliset, Autio kertoo.

Kuva: Torpan Ratsutalli, Hanna Autio

Yrittäjä on tyytyväinen Leader-hankkeen kulkuun.

–  Otin yhteyttä YritysKannukseen ja heidän avullaan hanke käynnistyi. Hanke sujui lopulta todella hyvin. Ihanaa oli, kun aina tavoitti jonkun, joka osasi auttaa hankkeisiin liittyvissä asioissa. Kaikki olivat yrittäjän puolella, Autio kiittelee.

Uusittujen tallitilojen myötä tulevaa on mukava suunnitella.

–  Tulevaisuudessa haluan panostaa yhä enemmän erityisryhmien ratsastukseen ja Green Care -toimintaan. Myös ratsuhevosten kasvatusta ja myyntiä on tarkoitus lisätä, koska varsinkin hyvin koulutetuille ratsuille on kovasti kysyntää, Autio tuumii.

Myös lähitulevaisuudelle on hyvät suunnitelmat.

–  Tänä vuonna starttaa jälkeen lasten heppakerho ja aikuisten alkeisryhmä. Loma-aikoina on myös kursseja ja pienryhmiin voi tulla yksin tai oman porukan kanssa, Autio sanoo ja vinkkaa:

–  Maastoratsastus on täydellinen tapa rentoutua arjen kiireistä.

Kuva: Torpan Ratsutalli, Hanna Autio