Tomujoen kylätalo taipuu moneen käyttöön – Leader-rahoituksella parannettiin talon puitteita

Tomujoen Kylätalo Oy on Kalajoen Himangalla sijaitseva yritys, jonka tarina sai alkunsa kylätalon hankinnalla vuonna 2015. Yrityksen toiminta lähti liikkeelle halusta säilyttää kylän yhteinen kohtaamispaikka kylällä. Kiinteistön sijainnissa nähtiin mahdollisuuksia monipuoliselle yritystoiminnalle – Kylätalo sijaitsee jokirantatontilla ja matkaa Himangan keskustaan on vain viiden kilometrin verran. Hiekkasärkkien matkailukeskukseen ajomatkaa on niin ikään puoli tuntia.

Tomujoen Kylätalo Oy on Kalajoen Himangalla sijaitseva yritys, jonka tarina sai alkunsa kiinteistön, Tomujoen kylätalon, hankinnalla vuonna 2015. Kuva: Tomujoen Kylätalo Oy

Tomujoen Kylätalon toimintaa on yrityksen perustamisen jälkeen kehitetty ja monipuolistettu. Nykyisellään toiminta pitää sisällään mm. kylätalon vuokrausta majoitus-, juhla- ja kokouskäyttöön. Vuonna 2021 käynnistyi matkaparkkitoiminta.

– Kylätalo tarjoaa ympäri vuoden majoitusta sekä juhla- ja kokoustilojen vuokrausta. Kesällä on lisäksi matkaparkkitoimintaa sekä vuokrattavissa myös rantasauna ja grillialue, Henna Vuotila Tomujoen Kylätalolta kertoo.

Tilat ja hankitut liikuntavälineet antavat hyvät puitteet myös lasten syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen. Kokous- ja juhlatilat soveltuvat noin 60–70 henkilön tilaisuuksien järjestämiseen.

Juhlatilan sekä vuokrattavien huoneistojen ikkunat ja ovet uudistettiin Leader-rahoitteisessa hankkeessa. Kuva: Tomujoen Kylätalo

Liiketoiminnan kehittäminen sai jatkoa vuonna 2022 Rieska-Leaderin rahoittaman investointihankkeen avulla. Hankkeessa kylätaloon tehtiin muutostöitä. Juhlatilan sekä vuokrattavien huoneistojen ikkunat ja ovet uudistettiin, jonka myötä kiinteistön energiatehokkuus parani. Myös näkymä juhlatilasta parani, sillä nyt juhlatilasta avautuu jokinäkymä. Ennen muutostöitä ikkunapintoja ei ollut joelle päin lainkaan.

Muutostöiden yhteydessä rakennettiin myös avoterassialue, jonka myötä asiakaspaikkoja saatiin lisää. Terassi kalustettiin juhlakäyttöä ja kesäkahvilatoimintaa varten. Kiinteistön ikkuna- ja oviremontin yhteydessä tehtiin myös ulkoverhouksen korjauksia ja maalauksia.

Terassin myötä asiakaspaikkoja saatiin lisää. Kuva: Tomujoen Kylätalo Oy

Leader-rahoitus koettiin tärkeäksi tueksi.

– Rahoitus mahdollisti hankkeen. Ilman sitä emme olisi lähteneet sitä toteuttamaan. Hankkeella tehty ikkuna- ja oviremontti, sekä terassi kalusteineen paransivat tiloja ja niiden käyttöä paljon, Vuotila sanoo.

Kylätalon tulevaisuuteen kuuluu uusien asiakkaiden löytäminen ja tilojen tunnettavuuden parantaminen.

– Tilat on nyt tosi hyvässä kunnossa käyttötarkoitusta ajatellen ja pyrimme ne sellaisina pitämään. Kesän ajan matkailijat ovat tilamme hyvin löytäneet. Toivottavasti koronan jälkeen ihmiset palaavat pitämään juhlia ja kokoontumisia, jonka kautta saamme lisää käyttöä tiloille. Työmatkailijoita toivomme saavamme lisää sesongin ulkopuoliseen aikaan, Vuotila kertoo.

Myös kesäkahvila on haaveissa.

– Pop-up-kahvilapäiviä olemme jo pitäneet muutaman kerran.

Tomujoen kylätalo sijaitsee Kalajoen Himangalla. Kuva: Tomujoen Kylätalo Oy