Toiminnanjohtajan kevätterveiset

Odottavan aika on pitkä

Uusi rahoituskausi on lähtenyt käyntiin hitaasti, mutta varmasti. Viime kesäkuussa avautunut sähköinen hakujärjestelmä Hyrrä on vastaanottanut jo yli sata hakemusta pelkästään meiltä Rieska-Leaderin alueelta. Valtakunnan Leader-tilastoissa Pohjois-Pohjanmaa loistaakin ykkösenä ylhäisessä yksinäisyydessään: yritys- ja hanketukihakemuksia on vastaanotettu Leader-ryhmiin lähes kaksi kertaa enemmän kuin tilastokakkosena olevaan ELY-keskukseen.

Hallituksemme on käsitellyt näitä yritys- ja hanketukihakemuksia kokouksissaan pitkin syksyä ja talvea, ja niitä on toimitettu ELY-keskukseen laillisuustarkastukseen sitä mukaa, kun säädökset ovat mahdollistaneet. ELYstä on tullut tähän mennessä (2.4.) 30 rahoituspäätöstä, joista 27 on yritystukia. Yleishyödyllisistä investointihankkeista siis vain 3 on saanut rahoituspäätöksen, eikä yksikään yleishyödyllinen kehittämishanke (nykyään nimeltään yhteistyöhanke) ole saanut päätöstä ELY-keskuksesta. Tilanne on varsin surkea, kun moni on odotellut päätöstään kohta yhdeksän kuukautta, mutta nyt tilanteeseen odotetaan merkittävää parannusta, kun ELYn hankepuolelle on tullut lisää henkilöresurssia.

Päätöksiä on siis tehty ja saatu, mutta rahaa ei vielä ole käytännössä liikuteltu senttiäkään. Tukien maksujen pitäisi alkaa nyt huhtikuussa ainakin yritystukien osalta. Uusiin ns. tuotosperusteisiin tukiin on tullut myös uudenalaiset maksatussysteemit: kuitteja ei tarvi skannailla, riittää kun raportoi mitä on tehty. Kun maksatuksen alkamisen aikataulut selviävät, niin Laura ottaa yhteyttä meidän tuensaajiin ja neuvoo näiden uusien maksuhakemuksien teossa.

Vaikka kaikki tukimuodot ja prosessit eivät ole täysin selvillä, niin suurin osa kuitenkin. Mikäli hankeasiat kiinnostaa, niin tulemme mielellämme kertomaan uuden kauden rahoitusmahdollisuuksista yrityksille ja yhteisöille. Ansku päivittää jatkuvasti esimerkkejä jo rahoitetuista hankkeista sekä muuta ajankohtaista nettisivuillemme ja someen – kannattaa siis seurata niitä. Hankeideoista voi tulla keskustelemaan myös vaikka tänne meidän toimistolle, mutta kannattaa varmistaa etukäteen, että ollaan paikalla.

Runsasluminen talvi näyttää nyt väistyvän kevään tieltä – hitaasti mutta varmasti sekin. Vaikka odottavan aika on pitkä, niin hyvää kannattaa odottaa. Tämä pätee niin vuodenaikoihin kuin hankemaailmaankin. Toivotamme kaikille mukavaa kevään jatkoa!

Koko Rieska-Leaderin porukan puolesta,

Kirsti Oulasmaa,

toiminnanjohtaja

Kirsti ja muu Rieska-Leaderin väki kävi tutustumassa uusiin Vau!Haus-tiloihin Oulaisissa helmikuussa 2024.