Raution kauppa kunnostettiin talkootöin – Kylän yhteinen kohtaamispaikka tarjoaa palveluja monipuolisesti

Kun Raution Salen myymälän ovet suljettiin maaliskuussa 2020, loppuivat Raution kylältä päivittäistavarakaupan palvelut kokonaan. Saman vuoden aikana rautiolaiset päättivät perustaa osuuskunnan palauttaakseen lakkautetut palvelut kylälle – Tarkoituksena oli käynnistää Raution alueen palvelut uudelleen sekä kehittää toimintamahdollisuuksia myös uusille palveluille ja toiminnoille.

Raution Kyläyhdistys hankki omistukseensa vanhan Salen kauppakiinteistön, jota osuuskunta vuokraa käyttöönsä. Tehdyissä kuntotutkimuksissa todettiin, että kyläyhdistyksen hankkima kiinteistö on kunnostettavissa – todella suurella työllä. Tähän työhön rautiolaisilla oli kuitenkin suuri into ja palo, haluttiinhan palvelut takaisin kylälle.

– Kauppa purettiin kokonaan sisältä tyhjäksi halliksi, eikä täällä ollut väliseiniä ollenkaan. Ulkoseinät kengitettiin ympäriinsä – kaikki mahdolliset tulevat ongelmakohdat poistettiin, Raution Kyläyhdistyksen sihteeri Vesa Haapakoski kertoo.

Raution Kyläyhdistyksen sihteeri Vesa Haapakoski ja Raution Kauppa Osk puheenjohtaja Hannu Niemelä.

Kauppa kunnostettiin talkootöin – talkootunteja tehtiin tuhansia

Kaupparakennus kunnostettiin talkoovoimin, eikä tekijöistä ollut pulaa – päinvastoin. Hankkeen käynnistyessä kunnostettavassa kiinteistössä saattoi olla jopa 30 vapaaehtoista uurastajaa.

– Toisinaan oli niin paljon talkoolaisia, että työn organisointi oli siltä osin haastavaa, mutta kyllä se loppua kohden tasaantui. Keskimäärin talkoolaisia oli lauantaisin noin kahdeksasta kymmeneen, talkootöitä organisoinut Raution Kauppa Osk puheenjohtaja Hannu Niemelä kommentoi.

– Talkootyöt suunniteltiin siten, että kenellä oli minkäkin alan kokemusta niin sen mukaista työtä tarjottiin. Toki paljon on ollut myös sellaista työtä, jota jokainen on voinut tehdä. Talkootöissä on tärkeää, että kaikille löytyisi joku sellainen työ, että seuraavallakin kerralla kokisivat, että oli tarpeellinen ja tulevat uudelleen.

Kaiken kaikkiaan talkootunteja kertyi yhteensä noin 6 000 tuntia. Hyvin suunniteltujen talkootöiden ansiosta kauppa saatiin avattua hyvinkin nopeasti.

– Siitä hetkestä, kun osuuskunta perustettiin ja kiinteistö ostettiin kyläyhdistykselle ja vuokrattiin osuuskunnalle, niin melko tasan puoli vuotta ja kauppa käynnistyi. Puolessa vuodessa purettiin ja rakennettiin uudestaan sekä hommattiin koneet ja laitteet, Haapakoski kertaa.

Kauppa on kylän yhteinen kohtaamispaikka

Kyläkaupasta on tullut valmistuttuaan kylän yhteinen kohtaamispaikka. Päivittäistavarakaupan lisäksi kiinteistössä on lounaskahvila, jossa on tarjolla myös lounasta joka arkipäivä. Kaupalta löytyy myös apteekin palvelupiste, Postin ja DB Schenkerin noutopiste, Veikkaus sekä lähitulevaisuudessa myös kauan kaivattu polttoaineen myyntipiste. Kiinteistössä on myös vuokrattavat tilat esimerkiksi kahdelle palvelualan yritykselle.

– Kyläläiset ovat kokeneet, että kyllä tämä kauppa on tärkeä, Haapakoski tuumaa.

– Ja ratkaisevaa kaupan pärjäämisen kannalta on juuri se, miten kyläiset tämän kaupan kokee. Kyllä se ilahduttaa, kun kyläläiset kokevat kaupan niin hyvänä ja antavat sille hyvät arvosanat. Se on hyvä pohja sille, että kauppa voi myös tulevaisuudessa pyöriä, Raution Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Hihnala sanoo viitaten tehtyyn asiakastyytyväisyyskyselyyn.

Kyläkaupan yhteydessä on lounaskahvila, jossa on tarjolla lounasta joka arkipäivä.

Elinvoimainen Raution kylä herättää mielenkiintoa

Uusi kyläkauppa on tuonut alueelle myös paljon uutta virtaa ja vetovoimaa.

– Se on tuonut todella paljon elinvoimaa ja myös paljon näkyvyyttä. Kyllä tämä on varmaan Suomen melkeinpä tunnetuimpia kyläkauppoja, Hihnala iloitsee.

– Juuri äsken kaupalla oli yli 20-hengen vierailijaryhmä Kalajoelta. Tämä kiinnosti niin paljon, että vierailijoita oli enemmän, mitä matkanjärjestäjä osasi odottaa.

Kyllä Raution kylää voidaan pitää ansaitusti eräänlaisena nähtävyytenä.

– Tämä on ollut jopa sellainen kesälomakohde, Niemelä hymyilee.

Raution kylä valittiin Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kyläksi 2022 ja Suomen Vuoden Kyläksi 2022, mikä on lisännyt entisestään mielenkiintoa.

– Osuuskunnan ja kaupan perustaminen sekä palveluiden palauttaminen oli se juttu, mikä laittoi liikkeelle koko homman – tuli Pohjois-Pohjanmaan vuoden kylä ja sitten Suomen vuoden kylä valinnat. Sitä kautta me saatiin paljon julkisuutta, Haapakoski kertoo.

Rieska-Leaderin myöntämä Leader-rahoitus on ollut suurena apuna Raution Kyläkaupan uudelleenkäynnistämisessä.

– Kyllä se olisi ollut huomattavasti vaikeampi käynnistää. Ja se helpotti yleensäkin, kun Leader lähti mukaan, niin saimme myös muita rahoittajia kiinnostumaan asiasta, Elisa Rautakoski sanoo.

– Niin, se on sellainen ketjureaktio, että kun me saadaan yksi mukaan, niin silloin se helpottaa sitä kokonaisuutta ja siihen lähtee muutkin mukaan. Kyllä minäkin näen sen niin, että siitä on ollut meille iso hyöty, Niemelä jatkaa.

Kylän kehittämisessä on hyödynnetty Leader-rahoitusta

Raution kylällä on toteutettu myös useita muita Leader-hankkeita, joista yksi on Raution Eihveli, näkemisenarvoinen nähtävyys sekin. Viimevuotisessa Raution Kyläyhdistyksen hankkeessa kunnostettiin keskustassa sijaitseva Raution Raatihuone sekä historiallisestikin arvokas Petäistön tilan tuulimylly.

Uusimpana hankkeena käynnistymässä on luontoreitin rakentaminen Raution ympäristöön. Luontoreitti tulee sijaitsemaan osittain metsäpalo- ja tuulipuistoalueilla. Hankkeen toimenpiteinä kunnostetaan ja yhdistetään metsäteitä kevyen liikenteen kulkua varten ja tehdään uutta. Yhteensä pyöräily-, patikointi- ja hiihtoreitistöstä tulee reilun 50 kilometrin mittainen.

– Pitkospuutarvikkeet ostetaan Kalajoen seurakunnalta, eli paloalueelta kaadetut tukkipuut ovat siellä pinossa odottamassa, että ne sahataan pitkospuiksi. Reittien paikat kartoitetaan ja merkataan ensi kesänä sekä katsotaan, mitä tarvikkeita sinne tarvitaan. Lisäksi paloalueen laidalle pystytetään 40-hengen kota. Se hankitaan paikalleen pystytettynä rautiolaiselta toimittajalta, joten sen perustan teko tulee nyt keväällä. Vuoden 2024 loppuun mennessä kaiken pitäisi olla siellä valmiina, Haapakoski pohtii.

Näitä Raution kylää kehittäviä hankkeita on rahoitettu Rieska-Leaderin myöntämillä Leader-rahoituksilla. Rieska-Leaderin toiminta nähdään Rautiossa matalankynnyksen palveluna.

– Leader koetaan niin, että siellä autetaan ja opastetaan – sillä tapaa aika matalalla kynnyksellä pääsee mukaan. Kyllä se monia juttuja mahdollistaa, Hihnala toteaa.

Petäistön tilan tuulimylly.

Viimevuotisessa Raution Kyläyhdistyksen hankkeessa kunnostettiin keskustassa sijaitseva Raution Raatihuone sekä historiallisestikin arvokas Petäistön tilan tuulimylly.