Puuseppämestari taitaa puun työstön

Oulaistelainen puuseppämestari Juha Peltola taitaa puun työstön.

– Lapsena veistelin puusta pajupillejä ja myöhemmin aloin harrastusmielessä kunnostamaan vanhoja puuntyöstäkoneita autotalliin sijoitetulle verstaalle. Puun pariin olen hakeutunut aina mahdollisuuksien mukaan.

Puuseppämestari Juha Peltola. Kuva: Pieni Puusepänverstas

Nykyisin puuseppäyrittäjänä toimiva Peltola tarjoaa tilaustöiden lisäksi huonekalujen entisöintipalvelua ja kurssitoimintaa, kuten puupiirroskursseja – ja nauttii työn monipuolisuudesta ja käsillä tekemisestä.

– Käsityöläisyyteen liittyy vahvasti tuntuma työstettävään materiaaliin. Luonnonmateriaaleilla on aina omat erityispiirteensä ja minulla on onni tuntea yhteyttä niihin. Itse ajattelen sen olevan osa vahvaa luontosuhdettani, Peltola kuvailee.

– Varsinaisten puusepäntaitojen lisäksi edellytyksenä on osata piirtää, suunnitella, ohjata kursseja ja kehittyä jatkuvasti. Oppimista siis riittää jokaiselle päivälle.

Peltola perusti Pieni Puusepänverstas -yrityksen Oulaisiin vuonna 2020. Yritystoiminnan alkuaikoina yrittäjä keskittyi pääasiassa vanhan entisöintiin ja sittemmin myös uuden luomiseen.

– Entisöintityö on mielenkiintoista ja opettavaista puuhaa. Koen kuitenkin, että puusepäntyö on parhaimmillaan uuden luomista. Suunnittelu, rakenteet, materiaalit, mittasuhteet – Siihen maailmaan olen päässyt kurkistamaan ja se on minun juttuni, Peltola sanoo.

Rieska-Leader myönsi rahoitusta puusepänverstaan laitehankintoihin.

– Leader-yritysrahoituksen tuella hankitut koneet – pyörösaha ja alajyrsin – ovat nyt olleet käytössä reilut kaksi vuotta. Tämän mittaluokan investointi tuntui yksinyrittäjästä aikoinaan suurelta. Myöhemmin hankin Bisnes-Leader-tuella käsiyläjyrsimen sekä käsi- ja kiskopuristimia. Jyrsin toimii hienosti mm. lahjatavaratuotteita tehtäessä, joka olikin alkuperäinen hankinnan syy. Toki se on hyvä apu myös esim. ovien lukkopesän tai perinneikkunoiden saranaupotuksien teossa. Ja puristimethan ovat korvaamattomia päivittäisissä liimaus- ja kokoonpanotöissä. Nämä ovat niitä pienen tuntuisia asioita, mutta joiden toimivuus kuitenkin on jouhevan työskentelyn kannalta aivan olennaista.

Pieni Puusepänverstas perustettiin Oulaisiin vuonna 2020. Kuva: Pieni Puusepänverstas