Nuorten opintomatka oli opettavainen kokemus

Nuorten opintomatka Skotlantiin 2.-6.5.2024.

Opintomatka tehtiin Skotlantiin, Aviemoreen.

Rita oli opintomatkalla Skotlannissa Aviemoressa Rieska-Leaderin nuorisotyöryhmän kanssa toukokuussa. Matkakumppaneina olivat Keskipiste-Leaderin nuoret. Opintomatkalla päivitettiin kuulumiset paikallisten nuorisotyöryhmien kanssa ja mietittiin, millaista yhteistyötä voitaisiin tehdä myös jatkossa.

– Matkalla esiteltiin Leader-toimintaa skotlantilaisille nuorille ja samalla tutustuttiin kulttuuriin ja nuoriin sekä tavattiin muita LAG-nuoria Aviemoressa, nuoret kertovat.

– Oli todella mielenkiintoista kuulla miten Skotlannissa toimitaan, saimmekin hyviä ideoita oman Nuoriso-Leader toimintamme kehittämiseen, Rita sanoo.

Opintomatkan ohjelma oli mielenkiintoinen ja siihen kuului mm. vierailu Cairngormsin Kansallispuistoon, vuoristokävelyä, suppailua, taidekävelyä ja Youth Manifeston läpikäyntiä.

– Opetettiin toisillemme suomalaisia ja skotlantilaisia tansseja, se oli viikonlopun yksi kohokohta, nuoret muistelevat.

Nuoret kokivat reissun opettavaiseksi opintomatkaksi, jonka aikana pääsi tutustumaan paitsi paikalliseen kulttuuriin myös nuorisotoimintaan:

– Opin paljon skottikulttuurista ja -tavoista. Opin myös muiden nuorisojärjestöjen toiminnasta.

– Opin, miten Skotlannissa asiat järjestetään ns. Leaderin tapaisesti, ja opin myös paljon Skotlannista maana.

– Opin asioita Skotlannin peruselämästä ja nuorten mahdollisuuksista maaseudulla.

– Päällimmäisenä mieleen jäi, kun käytiin läpi, mitä kaikki ovat tehneet viimeisen viiden vuoden aikana. Erityisesti oli mielenkiintoista oppia, miten skotlantilaisten Leader-toiminta on muodostunut.

– Opin puhumaan ja ymmärtämään englantia paremmin.

– Opin paljon eri asioita nuorison rahoituksista ja toiminnasta sekä myös asioita skottilaisesta kulttuurista.

– Opin tanssimaan Skottilaisia tansseja!

Nuoret suppailemassa hienoissa maisemissa.