Matkaharmooni soi Bordunan keikoilla – Vieska Folk edistää paikallista kansanmusiikkiperinnettä

Vieska Folk ry on ylivieskalainen yhdistys, joka perustettiin vuonna 2016 paikallisen kansanmusiikin edistämiseksi. Yhdistys kerää, sovittaa ja tallentaa paikallista kansanmusiikkia Kala-, Pyhä- ja Siikajokilaaksoista sekä tuo sitä esille eri tavoin. Yhdistyksen perustajat ovat kansanmusiikkiyhtye Bordunan jäseniä. Yhtye soittaa pääasiassa suomalaista ja pohjoismaista kansanmusiikkia.

Bordunan "tämmääjä" Anssi Räisänen matkaharmoonin äärellä. Kuva: Vieska Folk ry

Yhdistys toteutti pian perustamisensa jälkeen Leader-rahoitteisen Folkka-hankkeen. Yleishyödyllisessä hankkeessa kehitettiin yhtyeen toimintaa sekä keskityttiin paikallisten kansanmuusikkojen ja säveltäjien tuotannon keräämiseen, harjoittelemiseen ja esittämiseen sekä tunnetuksi tekemiseen.

– Rieska-Leader tuki vuosina 2016–2017 yhdistyksen Folkka-hanketta, jonka aikana kerättiin ja sovitettiin alueen perinteistä musiikkia, järjestettiin ilmaiskonsertteja eri puolilla aluetta ja toteutettiin esiintymismatka Puolaan, Hanna Perkkiö Vieska Folk -yhdistyksestä kertoo.

Hankkeen tavoitteena oli saattaa alueen kansanmusiikki nykyaikaisin sovituksin eri-ikäisten ihmisten kuultaviksi. Paikallisen musiikki- ja pelimanniperinteen esiin nostaminen ja tunnetuksi tekeminen oli tärkeä ja merkittävä kulttuuriteko.

Matkaharmooni Yhteisö-Leaderilla

Vuonna 2023 Vieska Folk hankki Yhteisö-Leader-rahoituksella soittimen omaan soitinvalikoimaansa.

– Hankimme yhdistyksen käyttöön matkaharmoonin, joka on yksi keskeisistä soittimista kansanmusiikin kokoonpanoissa. Harmooni on Borduna-yhtyeen käytössä ja matkaa kuluvana vuonna muun muassa Pispalan Sottiisiin Tampereelle sekä Kaustisen kansanmusiikkijuhlille, Perkkiö sanoo.

Yhtyeellä on ollut tähän saakka lainasoitin. Nyt oma harmooni on yhdistyksen vakituisessa käytössä, mikä helpottaa harjoittelua, yhteissoiton kehittämistä ja esiintymisten suunnittelua.

– Borduna-yhtyeen esiintymisissä yleisö pääsee kuulemaan alueen perinteistä kansanmusiikkia sekä myös nykykansanmusiikkia paikallisilta tekijöiltä. Harmoonilla on viulujen, basson ja mandoliinin ohella tärkeä rooli yhtyeen soitossa, Perkkiö kuvaa.

Yhteisö-Leader-rahoitus oli sopiva tukimuoto matkaharmoonin ostoon – Yhteisö-Leader on tarkoitettu niin ikään yhdistysten ja yhteisöjen pienimuotoisiin hankintoihin ja kehittämistoimiin.

– Hyviä matkaharmooneja on vaikea löytää, sillä niitä on vain vähän myytävänä. Yhteisö-Leaderin tuki mahdollisti sen, että harmooni pystyttiin hankkimaan heti, kun sopiva soitin löytyi.

Rieska-Leaderin rahoitusmuodot olivat yhdistykselle ennestään tuttuja mm. aiemmin toteutetun kehittämishankkeen tiimoilta.

– Kysyimme mahdollisuutta hakea rahoitusta harmoonin hankintaan ja saimme hyvät ohjeet. Hakeminen oli helppoa ja päätös saatiin nopeasti, Perkkiö sanoo.

Matkaharmooni on yksi keskeisistä Borduna-yhtyeen soittimista. Kuva: Vieska Folk ry