Makoisia lähituotteita Tilviksen Marjatilalta

Alkoholittomia kuohujuomia, limsoja, mustaherukkahyytelöä ja -glögiä, mehuja, tilan omien mehiläisten keräämää hunajaa – Tilviksen Marjatilan tuotteet ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Ne valmistetaan Kalajoen Tyngällä oman tilan antimista. Tilalla tuotetaan tuoremarjaa, kuten mansikkaa, vadelmaa sekä musta- ja punaherukkaa. Lisäksi tarjotaan mehustuspalvelua asiakkaiden omille marjoille ja omenoille. Tilviksen Marjatilan tuotteita myydään lähialueiden vähittäiskaupoissa sekä suoraan marjatilalta ja REKO-lähiruokaryhmän kautta.

Tilviksen Marjatila on kalajokinen perheyritys. Kuvassa yrittäjäpariskunta Kalevi ja Päivi Tilvis.

Lypsykarjatilasta marjatilaksi

Tilviksen Marjatila perustettiin 25 vuotta sitten, kun aiemmin lypsykarjatilana toimineelle Tilviksen tilalle istutettiin ensimmäiset marjapensaat.

– Marjanviljely alkoi vuonna 1998, jolloin laitettiin ensimmäiset mustaherukat peltoon. Muutama vuosi myöhemmin istutettiin myös punaherukkaa. Mehuja teetettiin sadon mukaan ja marjaa myytiin tuoreena, yrittäjä Kalevi Tilvis kertoo.

Viljelytoimintaa on vuosien varrella laajennettu. Mansikan viljely aloitettiin tilalla vajaa kymmenen vuotta sitten ja tänä kesänä mansikantaimia istutettiin vielä hehtaarin verran lisää. Kaiken kaikkiaan mansikkaa on reilu kaksi hehtaaria ja herukoita yli 20 hehtaaria. Uusimpana viljelymarjana on vadelma, jota on puolen hehtaarin verran.

Reilu 10 vuotta sitten tilalla aloitettiin myös marjojen jatkojalostaminen viljelytoiminnan ohessa.

Tilalle on istutettu tänä vuonna lisää mansikantaimia, kertoo Kalevi Tilvis.

Kesä on kiireistä aikaa

Kesäisin Tilviksen Marjatilalla työskentelee useampia työntekijöitä. Talvella marjoja jatkojalostetaan jälleenmyytäväksi menekin mukaan.

– Kyllä se kesäaika työllistää, se on varsinaista sesonkiaikaa. Työt alkavat mansikanpoiminnalla, siihen tarvitaan viidestä seitsemään työntekijää. Mansikkakauden jälkeen vuorossa on herukanpuinti, johon myös tarvitaan lisäkäsipareja. Syyskuun alussa alkaa pari kuukautta kestävä omenamehusesonki, mikä työllistää yhden työntekijän pariksi kuukaudeksi. Talvella sitten tehdään marjanjalostusta oman perheen voimin, Tilvis kertoo.

Tilviksen tila sijaitsee Kalajoen Tyngällä.

Laitehankinnat mahdollistivat uusien tuotteiden valmistamisen

Tilviksen Marjatila on saanut Rieska-Leaderilta yritysrahoitusta laitehankintoihin ja tuotantotilojen kehittämiseen. Hanke on parantanut jatkojalostustyön tehokkuutta, jolla on iso merkitys yrityksen kannattavuuteen.

– Leader-tuella investoitiin mm. kuohujuomalaitteisto ja marjamurskaaja. Lisäksi uudistettiin ja laajennettiin tuotantotiloja niin, että saatiin lisää varastotilaa ja kylmiöt eri paikkaan. Tuen avulla saatiin kunnolliset toimivat tilat ja sen myötä pystymme kehittämään toimintaamme. Se on ollut tosi hyvä juttu, Tilvis sanoo.

Laajennetut tilat ja tehdyt konehankinnat mahdollistivat myös tuotantomäärien kasvattamisen. Näin yritys pystyy vastaamaan vähittäiskauppojen tilauksiin ja kasvavaan menekkiin.

– Tällä hetkellä tuotteita on myynnissä reilussa kymmenessä kaupassa, kauimmat ovat Kokkolassa ja Raahessa, Tilvis kertoo.

Laitehankinnat ovat mahdollistaneet myös kokonaan uusien tuotteiden – kuohujuomien ja limsojen – lanseeraamisen markkinoille.

– Kuohujuomat olisivat jääneet kokonaan tekemättä ilman Leader-rahaa, Päivi Tilvis sanoo.

– Kyllä me ollaan ylpeitä siitä, mitä tuella on saatu aikaan. Paljon olisi jäänyt tekemättä ilman Leader-rahoitusta.

Kuvat: Rieska-Leader ry

Kalevi Tilvis esittelee Leader-rahoituksella hankittuja laitteita.