Lissun baari – Kylän yhteinen juttu

Kylän yhteinen kokoontumispaikka, Lounas & Bar Lissu rakennettiin Alavieskan keskustaan entisen kaupan tiloihin talkootöin. Talkoisiin osallistui alavieskalaisia yrityksiä ja asukkaita. Talkootunteja ahkeroitiin tuhansia tunteja. Nyt Lounasravintola tarjoaa monipuolisesti erilaisia ravintolapalveluja.

Lissun baarin yrittäjä Liisa Kangasvieri. Kuva: Rieska-Leader ry

Alavieskalainen lounasravintola Lounas & Bar Lissu avasi ovensa vuonna 2019. Keskustassa sijaitseva lounasravintola tarjoaa monipuolisesti eri ravintolapalveluja.

– Lounasta on tarjolla maanantaista perjantaihin, pizzoja ja listaruokia saa keskiviikosta sunnuntaihin ja baaripuoli painottuu viikonloppuun. Silloin on tarjolla karaokea, live-esiintyjiä ja tanssia – kaikkea laidasta laitaan. Pitopalvelua tarjotaan myös, tilauksesta saa kakkuja ja ruokaa paikanpäälle toimitettuna, yrittäjänä toimiva Liisa Kangasvieri kertoo.

Kylän yhteinen kokoontumispaikka rakennettiin Alavieskan keskustaan entisen kaupan tiloihin. Remontoitavaa oli paljon – Aikaisemmin kauppana toimineeseen liikekiinteistöön rakennettiin suurtalouskeittiö, viisi wc-tilaa, eteistilat vaatesäilytystiloineen, ravintolasali sekä kesäterassi. Lähes kaikki tehtiin talkootöin.

Lissun baari on kylän yhteinen kokoontumispaikka. Kuva: Rieska-Leader ry

Kylän yhteinen juttu

Lounasravintola suunniteltiin ja remontoitiin yhdessä alavieskalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden kanssa talkootöin. Talkooporukalle tehtiin oma WhatsApp-ryhmä, jossa lopulta oli jopa sata jäsentä. Talkootöitä tehtiin yhteensä noin 3 000 tuntia.

– Parhaimpina päivänä oli 15–20 henkeä touhuamassa, Kangasvieri sanoo ja jatkaa:

– Tässä remontissa oli monia alavieskalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä mukana. Rakennusmateriaaleja otettiin lahjoituksena vastaan ja esimerkiksi lautaa saatiin puretusta ladosta.

Rieska-Leader myönsi Leader-tukea yrityksen alkuinvestointeihin, kuten kalusteisiin, laitteisiin ja koneisiin.

– Keittiön rakentaminen oli kaikkein isoin kustannus. Alun perin siellä ei ollut minkäänlaista keittiötä ja kaikki piti rakentaa ja hankkia alusta alkaen. Leader-rahalla oli suuri vaikutus rakennusprojektin onnistumisen kannalta. Leader-tuki auttoi myös siihen, että sai mukaan myös muita rahoittajia, Kangasvieri sanoo.

Lissun baari on tuonut alueelle lisää menoa ja meininkiä. Paikalle saavutaan kauempaakin, etenkin jos on nimekkäämpiä esiintyjiä.

–  Palaute ravintolasta on ollut ainoastaan positiivista. Kaikki on ollut alusta asti innoissaan tästä ja kyllä kaikki varmasti pyrkivätkin käyttämään näitä palveluja parhaansa mukaan. Olen kiitollinen alavieskalaisille yrityksille ja Rieska-Leaderille saadusta tuesta, Kangasvieri kiittelee.

Lounasravintola suunniteltiin ja remontoitiin yhdessä alavieskalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden kanssa talkootöin. Kuva: Rieska-Leader ry