Leader-tukea yhteensä 388 710 euron edestä – Helmikuun rahoituskuulumiset

Rieska-Leader ry:n vuoden ensimmäinen hallituksen hankekokous pidettiin 1.2.2024 Alavieskan Linnakalliolla. Hallitus puolsi helmikuun kokouksessaan yhdeksän yrityshankkeen sekä kuuden yleishyödyllisen hankkeen rahoittamista.

Yleishyödyllisille kehittämis- ja investointihankkeille myönnettiin Leader-tukea yhteensä noin 294 803 euroa. Näiden hankkeiden yhteenlasketut kokonaiskustannusarviot ovat noin 434 094 euroa, joista Leader-tukien osuudet ovat 50–80 prosenttia.

Leader-yritystukea myönnettiin yhteensä 93 907 euroa, josta investointituen osuus on 80 907 euroa. Investointihankkeiden kokonaiskustannusarviot ovat yhteensä 202 267 €. Myönnetystä tukimäärästä 13 000 euroa on kertakorvauksellisia rahoituksia päätoimiseen yrittämiseen, yritystoiminnan kokeiluun sekä yritystoiminnan kehittämiseen.

ELY-keskus tekee vielä puolletuille tukihakemuksille laillisuustarkastuksen.

Pohjanpään Jakokunnan aiemmassa Leader-hankkeessa mm. rakennettiin parkkipaikka Kekolahden kalasatama-alueelle. Kuva: Rieska-Leader ry

HANKETUET, HELMIKUU 2024

 

Kekolahden kalasataman investointi/Pohjanpään Jakokunnan Yhteisalueet

Pohjanpään Jakokunnan yleishyödyllisessä investointihankkeessa uudistetaan Kalajoen Himangalla sijaitsevan Kekolahden kalasatama-aluetta. Kekolahden satama on rakennettu 70-luvun puolivälissä. Satama-alueelle hankitaan uudet ympäristöystävälliset laituriponttoonit ja puretaan vanhat rakenteet. Alueen parkkipaikkoja, valaistusta ja opasteita parannetaan. Näillä toimilla satama-alueen käytettävyys ja turvallisuus nousee nykyaikaiselle tasolle.

Hankkeen toteutumisen jälkeen laituripaikat lisääntyvät, mikä mahdollistaa entistä useammalle kulkemisen saaristoon ja veneilemään. Kohderyhmänä ja hyödynsaajina ovat Kalajoen sekä lähiseudun asukkaat, saariston mökkiläiset sekä harrastekalastajat ja muut veneilijät.

Aiemmassa Pohjanpään Jakokunnan Leader-hankkeessa rakennettiin Kekolahden kalasatama-alueelle mm. parkkipaikat.

Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannusarvio on 114 286 euroa, josta tuen osuus on 50 % eli 57 143 euroa.

 

Lanterin tuulimyllyn kunnostus/Vasankarin kyläseura ry

Vasankarin kyläseuran yleishyödyllisessä investointihankkeessa kunnostetaan Kalajoen Vasankarissa sijaitseva vuonna 1860 rakennettu Lanterin tuulimylly. Vanhan tuulimyllyn kunnostaminen on kulttuuriteko, joka lisää ympäristön viihtyisyyttä sekä alueen perinteen ja menneisyyden tuntemusta. Tuulimylly on kulttuurihistoriallinen perinnerakennus.

Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannusarvio on 24 000 euroa, josta Leader-tuen osuus on 50 % eli 12 000 euroa.

 

Pesiskenttä/Kannuksen Ura r.y.

Kannuksen Uran yleishyödyllisessä investointihankkeessa rakennetaan Kannukseen uusi pesäpallokenttä junioritoimintaa varten. Pesäpalloharrastuksen suosio lasten ja nuorten keskuudessa on lisännyt peli- ja harjoitteluajan tarvetta, mihin Kannuksen nykyinen pesäpallokenttä ei yksistään riitä.

Uudesta pesäpallokentästä hyötyy pesisjunioreiden lisäksi myös Raasakan ja Juhani Vuorisen koulut sekä Kannuksen lukion urheilulinja.

Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannusarvio on 200 120 euroa, josta Leader-tuen osuus on 75 % eli 150 090 €. Korkeampi tukiprosentti on mahdollinen yleishyödyllisille investointihankkeille, jotka kohdistuvat suoraan lapsiin ja nuoriin.

Kannuksen Ura on hyödyntänyt Leader-hankerahoitusta eri lajien liikuntapaikkoihin, joka on edesauttanut junioriharrastajien määrän kasvua.

 

Kalajoki – Menu/Kalajoen kaupunki

Kalajoen kaupungin yleishyödyllisessä kehittämishankkeessa kehitetään Kalajoelle oma paikallinen menu paikallisia tuotteita hyödyntäen. Menulle tuotetaan reseptiikka ja mm. laadukkaat esittelymateriaalit, joissa tuodaan esille puhdas lähituotanto ja kalajokisuus. Hankkeella vastataan kasvavaan ruokamatkailijoiden ja kuluttajien tarpeeseen – Hanke tukee osaltaan myös matkailun kehittämistä.

Hanke aktivoi eri verkostoja yhteistyöhön. Paikalliset toimijat suunnittelevat menulle sisältöä yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Raaka-aineet ja materiaalit hankitaan pilotoitavaan menuun lähituotannosta niin pitkälle kuin mahdollista. Hankkeen jälkeen Kalajoki-menu on kaikkien ruoka-alan toimijoiden hyödynnettävissä Kalajoen alueella.

Yleishyödyllisen kehittämishankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 55 000 euroa, josta Leader-tuen osuus on 80 % eli noin 44 000 euroa.

 

Vapaalla Kannuksessa/YritysKannus Oy

YritysKannus Oy:n Vapaalla Kannuksessa -yritysryhmähanke on viiden kannuslaisen yrityksen yhteiskehittämishanke. Hanketoiminnan painopisteenä on yritysryhmän tapahtumatuotannon kehittäminen ja uusien tapahtumapalveluiden sekä markkinoinnin yhteinen kokeilutoiminta.

Yritysryhmähankkeen kokonaiskustannusarvio on 19 600 euroa, josta tuen osuus on 75 % eli 14 700 euroa.

 

Puhtia Puuparantolaan! /Oulaisten Kulttuurin Tuki ry

Oulaisten Kulttuurin Tuki ry on vuonna 2017 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää kulttuuritoimintaa Oulaisissa. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä mm. Oulaisten Kotiseutuyhdistyksen ja kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa. Yksi yhteistyötahoista on Oulaskankaan museo, joka toimii Oulaskankaan sairaalan alueella sijaitsevassa ns. puuparantolassa. Kaksikerroksinen ja 1 670 neliöinen rakennus on valmistunut vuonna 1883. Yläkerrassa toimi Jokihelmen opisto 25 vuotta aina vuoteen 2020 saakka. Alakerran 12 huoneeseen ja kolmeen aulaan on koottu vuosien aikana sairaalan historiaa, mukaan lukien Ylivieskassa toimineen Visalan psykiatrisen sairaalan esineistöä ja materiaalia. Oulaskankaan museo aloitti toimintansa vuonna 2014 ja ensimmäiset vuodet museo oli avoinna satunnaisesti sopimuksen mukaan.

Oulaisten Kulttuurin Tuki ry:n PUHTIA PARANTOLAAN! -hankkeen tavoitteena on selvittää ja saada aikaan suunnitelma ns. puuparantolan toiminnasta jatkossa. Oulaskankaan museon osalta selvitystyön alla on mm. museotoiminnan aukioloaikojen laajentaminen, esittelijäjoukon lisääminen, markkinoinnin tehostaminen sekä näyttelytoiminnan vakinaistaminen. Yläkerran tyhjien tilojen osalta selvitetään niiden käyttöönottoa esimerkiksi museo- ja näyttelytoimintaan sekä pienimuotoisten tilaisuuksien järjestämiseen.

PUHTIA PARANTOLAAN! – hankkeen hallinnoijana toimii Oulaisten Kulttuurin Tuki ry ja yhteistyökumppaneina Oulaisten Kotiseutuyhdistys sekä Oulaskankaan sairaala.

Yleishyödyllisen kehittämishankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 21 000 euroa, josta Leader-tuen osuus 80 % eli noin 16 800 euroa.

 

YRITYSTUET KUNNITTAIN, HELMIKUU 2024

 

Kalajoki: 2 kpl

Kannus: 2 kpl

Oulainen: 1 kpl

Sievi: 3 kpl

Ylivieska: 1 kpl

Helmikuun hankekokous pidettiin Alavieskan Linnakalliolla 1.2.2024. Kuva: Rieska-Leader ry