Lämmitysjärjestelmän uusiminen laski Kärkisen kylätalon lämmityskustannuksia

Kärkisen kylätalo on entinen koulurakennus, joka toimi kyläkouluna Kalajoen Kärkisen kylällä vuoteen 2003 saakka. Kärkisen Kyläyhdistys huolehti koulurakennuksesta koulutoiminnan lakattua ja osti sen omakseen vuonna 2017. Vuonna 2021 kylätalon lämmitysjärjestelmä uusittiin öljylämmityksestä ilmastoystävällisempään ja energiatehokkaampaan maalämpöön.

Kärkisen kylätalo on entinen koulu. Kuva: Kärkisen Kyläyhdistys

Vuonna 2021 Kärkisen Kyläyhdistys toteutti Leader-hankkeen, jossa uusittiin kylätalon lämmitysjärjestelmä öljylämmityksestä ilmastoystävällisempään ja energiatehokkaampaan maalämpöön. Vanha öljylämmitysjärjestelmä purettiin ja tila kunnostettiin talkootöin maalämmölle sopivaksi. Rieska-Leaderin myöntämä Leader-tuki oli 16 420 €, eli 50 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Uudistuksen ansiosta talon vuosittaiset lämmityskustannukset ovat laskeneet reilusti, jopa tuhansia euroja.

Uudistuksen ansiosta talon vuosittaiset lämmityskustannukset ovat laskeneet reilusti, jopa tuhansia euroja. Kustannusten vähentyminen turvaa osaltaan myös aktiivisen toiminnan jatkumisen – kylätalo on aktiivisessa käytössä ja talolla järjestetään monenlaista toimintaa. Aktiivisen toiminnan säilyttäminen talossa on vaatinut paljon talkootunteja kyläyhdistykseltä.

Talossa järjestetään mm. kansalaisopiston kursseja, MLL:n, Kalajoki Akatemian ja 4H-yhdistyksen järjestämää toimintaa sekä Kalajoen seurakunnan tilaisuuksia ja kerhoiltoja. Kylätalo on vuokrattavissa myös kokouspaikaksi. Lisäksi kyläyhdistys järjestää myös itse toimintaa, kuten vanhempi-lapsi-jääkiekko-otteluita sekä vuosittaista ohjelmaa Rautio Päiville. Viime vuoden Rautio Päivillä kylätalolla oli mm. Laura Mäkitalon taidenäyttely, kesäkahvila ja ruokailua.

Kärkisen kylätalolla järjestetään monenlaista toimintaa. Kuva: Kärkisen Kyläyhdistys.