Kalajokinen Vähäsarja Oy kolmanneksi Suomalainen menestysresepti 2023 -kisassa

Kalajokinen perheyritys Vähäsarja Oy on Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailun kolmas! Kärkikolmikkoon yllettiin ansaitusti Jemma-säilykkeillä. Jemma-tuoteperheeseen kuuluu Pulled Pork BBQ, Butter Chicken ja Vege Gochujang -säilykkeet. Säilykkeet ovat saatavissa S-ryhmän kaupoista tästä päivästä alkaen ja ohjelmassa esiintynyt Mari Palin on maistattamassa uutuustuotteita Kalajoen S-Marketissa huomenna 3.2.

Kalajokinen perheyritys Vähäsarja Oy on Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailun kolmas. Kuva: Vähäsarja Oy, Mari Palin

– Finaaliin pääsy oli elämäni jännittävin päivä. Fiilikset olivat ihan mielettömät! Jotta finaalipaikkaan pääsi, täytyi tuomarit vakuuttaa kahden minuutin aikana. Olin kuitenkin hyvin valmistautunut, Palin muistelee.

– Usko finaalipaikkaan pääsystä oli vahva, sillä meillä oli siihen hyvä edellytykset – toimiva yritys, toimiva tehdas ja tunteita herättävä tarina.

Vähäsarja Oy on vuonna 1992 perustettu kalajokinen perheyritys, joka valmistaa tehtaassaan Rahjan Konikarvon satamassa elintarviketuotteita, kuten kotimaisia kala-, liha- ja vegesäilykkeitä. Yrityksen ensimmäiset tuotteet olivat Kala Kallen juhlasilli ja muut sillisäilykkeet.

Yli 30-vuotias yritys on kehittänyt toimintaansa Leader-rahoitteisilla investointihankkeilla. Ensimmäisessä Rieska-Leaderin rahoittamassa hankkeessa hankittiin purkinsulkijakone, joka on tärkeä osa tuotantoketjua. Tällä pyrittiin kasvattamaan myynti- ja tuotantomääriä sekä sujuvoittamaan tuotantoprosessia. Investointien avulla yritys pystyi tekemään loikan pajasta tehtaaksi.

Uusimmassa Leader-hankkeessa Vähäsarja uudisti tuotantolinjastoaan hankkimalla laitteita ja koneita, kuten mm. kastike- ja kansituskoneet sekä höyryautoklaavin, jossa säilykkeet valmistuvat.

– Leader on ollut isona apuna investoinneissa. Uusimmat investoinnit mahdollistavat aivan uudenlaisten tuotteiden valmistuksen. Ilman näitä investointeja säilykkeiden valmistus ei olisi onnistunut varsinkaan näin suurissa mitoissa. Säilykkeiden valmistusmäärät ovat jopa kahdeksankertaistuneet kilpailua edeltävältä ajalta, Palin kertoo.

Mari Palin ja höyryautoklaavi. Kuva: Vähäsarja Oy

Yrityksen myynti- ja tuotantomäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta, joten tuotantoprosessin tehostaminen ja kehittäminen on ollut välttämätöntä. Suomalainen menestysresepti 2023 -finaalipaikan seurauksena tuotantomäärien odotetaan moninkertaistuvan. Saatu Leader-rahoitus on ollut yritykselle tärkeä, sillä tuotantomäärien kasvaessa investointeja on ollut pakko tehdä.

Tuotannon lisääntyessä myös henkilökuntaa on tarvittu lisää.

– Ennen ohjelmaa meillä oli kaksi kokoaikaista ja yksi osa-aikainen työntekijä, nyt meidän työlistoillamme on kokoaikaisia työntekijöitä 15 ja extratyöntekijöitä viisi, Palin iloitsee.

Kysymättäkin selvää, että yrityksen tulevaisuus näyttää lupaavalta.

– Kyllä tulevaisuus näyttää valoisalta. Toivon, että asiakkaat löytävät tuotteemme ja saamme jatkaa tuotteiden valmistusta myös jatkossakin, Palin kommentoi ja kannustaa myös muita yrittäjiä hakemaan rohkeasti mukaan tuleviin Menestysresepti-ohjelmiin.

– Kannustan elintarvikeyrittäjiä hakemaan ohjelmaan mukaan, ohjelma on aivan järisyttävä kokemus sekä valtava mahdollisuus yritykselle. Kilpailun kautta sain myös uusia kavereita ja ystäviä sekä mahdollisia tulevaisuuden yhteistyökumppaneita!