Innostava purjehdusleiri käynnisti Kallan Purjehtijoiden junioritoiminnan

Kallan Purjehtijat ry on kalajokinen pursiseura, jonka järjestää purjehdusharrastustoimintaa sekä purjehduskilpailuja lajin harrastajille. Seura tarjoaa myös nuorille junioriohjelmaa – ensimmäinen purjehdusleiri järjestettiin vuonna 2019. Nyt seurassa on useampia nuoria purjehtijoita.

Junioreiden harjoituksen Rahjassa vuonna 2021. Kuva: Ilpo Nenonen

Kallan Purjehtijat ry järjesti vuonna 2019 ensimmäisen junioreiden purjehdusleirin Kalajoen Pitkäjärvellä yhteistyössä partiolaisten ja purjelautailuseura PWR:n (Perämeri WindRiders) kanssa. Leirille osallistui noin 30 junioria. Juniorileirin toteuttamiseksi Kallan Purjehtijat hankki Rieska-Leaderin myöntämällä Yhteisö-Leader-tuella turvaveneen, joka oli kouluttajien aktiivikäytössä koko leirin ajan sekä myös sen jälkeen Rahjan Jätkälässä jollatukikohdan junioriharjoituksissa.

Rieska-Leaderin tukema RIB-vene oli käytössä purjehdusleirillä, kuten myös junioreiden purjehdusharjoituksissa Rahjan jollatukikohdassa. Kuva: Ilpo Nenonen.

Kallan Purjehtijat olivat myös mukana Suomen Purjehdus- ja Veneily ry:n Lasten Purjehduskoulu -hankkeessa, johon liittyen seura suunnitteli järjestävänsä lasten purjehduskoulun. Koulua varten Yhteisö-Leader-rahoituksella hankittiin koulutuksessa tarvittavaa kalustoa. Koronapandemian vuoksi kesän 2020 junioriohjelmaa ei päästy kuitenkaan toteuttamaan suunnitellusti.

Hankinnat hyödynsivät seuran junioritoimintaa kuitenkin myöhemmin, kun toiminta jälleen käynnistyi vuonna 2022 – Purjehduskoulu toteutettiin Kalajoen Hiekkasärkkien Marina-altailla SPV:n junioripäällikkökoulutuksen käyneen Sanna Päivärinnan johdolla. Purjehduskouluun osallistui kymmenen lasta, joista osa jatkoi sen jälkeen viikoittaisia purjehdusharjoituksia Rahjan jollatukikohdassa.

Purjehduskoulu 2022. Kuva: Ilpo Nenonen

– Vene- ja välinehankinnat olivat juniorikoulutuksen toteuttamiseksi välttämättömiä. Koulutuksen myötä seuran junioritoiminta on saatu käyntiin ja kehitysuralle. Junioreiden vanhemmat ovat tulleet mukaan seuran toimintaan, ja samalla tuoneet uutta voimaa ja tuoreutta seuran jäsenkuntaan, Yhteisö-Leader-hankintojen aikaan Kallan Purjehtijoiden puheenjohtajana toiminut Ilpo Nenonen kertoo.

–  Vuonna 2018 seuran jäsenrekisterissä ei ollut yhtään junioria. Nyt purjehduskauden 2023 alussa seurassa on kymmenkunta junioripurjehtijaa. Junioriohjelma jatkuu ja edellytykset välineiden, puitteiden sekä kouluttajien osalta junioritoiminnan kasvattamiseen ovat hyvät, Nenonen iloitsee.

 

Kallan Purjehtijoiden purjehduskoulu vuonna 2022. Kuva: Ilpo Nenonen