Henkilökunnan yhteisesittely

Rieska-Leaderin työntekijät neuvovat tuen hakijoita hakemusten valmistelussa ja hankkeiden toteuttamisessa. Työhön sisältyy myös tukimahdollisuuksista viestiminen, omien hankkeiden toteuttaminen sekä kansainvälisyys- ja nuorisotoiminta.

Toimiston väen viikkopalaveri. Kuva on otettu elokuussa 2023 Rieska-Leaderin entisissä toimistotiloissa. Kuvassa Asko, Kirsti ja Laura.

Rieska-Leaderin toimistossa työskentelee viisi työntekijää: Kirsti, Asko, Laura, Rita ja Ansku. Heistä pisimpään Rieska-Leaderilla on työskennellyt toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa, joka aloitti yhdistyksessä jo viime vuosituhannen puolella.

– Aloitin työt Rieska-Leaderissä elokuussa 1997 Leader-neuvojana. Toiminnanjohtajana olen toiminut vuodesta 2008. Tällä hetkellä teen toiminnanjohtajan työtä 50 % työajalla ja toisella puoliskolla pyöritän pientä yritystoimintaa Oulaisissa, Kirsti kertoo.

– Olen valmistunut lähes 30 vuotta sitten metsänhoitajaksi Helsingin yliopistosta ja tämä koulutus on kyllä antanut ihan hyvän perustan tähän Leader-työhönkin.

Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen johtamisesta ja seuraa, että asiat sujuvat sovitun mukaisesti. Työ on monipuolista maaseudun kehittämistyötä.

– Toiminnanjohtajan työhön kuuluu johtaa toimintaa. Eli varmistaa, että yhdistyksen käytännön toiminta sujuu sovitun toimintasuunnitelman, talousarvion, hallituksen tekemien päätösten ja kaikkien säädösten mukaisesti. Siis teen vähän kaikkea, Kirsti sanoo ja jatkaa:

– Parasta tässä työssä on se, kun voi auttaa ihmisiä ja yhteisöä parantamaan ja kehittämään tätä aluetta. Vaikka hankkeiden rahoitukseen kuuluu aina byrokratiaa, saadaan niillä aikaan paljon hyvää. Suurin palkinto onkin nähdä innostuneet ihmiset toimimassa yhteisten asioiden hyväksi.

Mummoilua rakastava Kirsti on aktiivinen myös työajan ulkopuolella.

– Töiden lisäksi hoidan luottamustehtäviä Keski-Pohjanmaan OP:ssa ja Arvo Sijoitusosuuskunnassa. Vapaa-aikaa (joskus on sellaistakin!) vietän mieluusti Pete-puolisoni kanssa. Erityisen ihanaa meistä on toimia pienen Mallan mummuna ja vaarina.

Toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leaderin toimistolla marraskuussa 2023.

Leader-neuvojana työskentelevä Asko Eerola aloitti työt Rieska-Leaderilla vuonna 2012. Insinöörin ja tradenomin (Yamk) tutkinnot suorittanut Asko auttaa hankehakijoita rahoitusten hakemisessa useamman vuoden kokemuksella.

– Työtehtäviini kuulu hanketoimintaan liittyvä neuvonta yritys- sekä yleishyödyllisissä hankkeissa, rahoitushakemusten käsittely sekä rahoitusesitysten valmistelu ja esittely hallitukselle, Asko kertoo.

– Parasta työssäni on, kun näkee, mitä hankkeilla saadaan aikaan sekä ihmiset, joiden kanssa työtä tehdään. Uuden oppiminen ja erilaiset päivät.

Vastapainona toimistotyölle Asko viettää vapaa-aikaansa aktiivisesti liikkuen.

– Harrastuksena penkkiurheilu ja liikunta eri muodoissa, Asko kiteyttää.

Leader-neuvoja Asko Eerola Kannuksessa Ollikkala-messuilla elokuussa 2023.

Tradenomiksi opiskellut maksatusneuvoja Laura Sorvoja aloitti työt Rieska-Leaderilla niin ikään vuonna 2012.

– Ihan ensimmäinen kosketus Rieska-Leaderiin oli opiskeluihin liittyvä työharjoittelu vuonna 2010. Varsinaisesti työntekijänä aloitin vuonna 2012 Rieska-Leaderin ja Keskipiste-Leaderin yhteisenä hankesihteerinä, Laura muistelee.

– Valtaosan työurastani olen tehnyt kaikenlaisia Leader-töitä.

Mitä maksatusneuvojan työ pitää sisällään?

– Autan meidän hakijoitamme siinä vaiheessa, kun hankkeessa haetaan maksatusta, eli euroja tilille. Myös Bisnes- ja Yhteisö-Leader-asiat ovat mun vastuulla. Lisäksi teen Rieska-Leaderin taloushallintoon liittyviä asioita ja muun muassa kasaan meidän omat maksuhakemukset, Laura kertoo.

Lauran mielestä mukavaa on, kun työn kautta pääsee tutustumaan toiminta-alueeseen laajasti.

– Tässä työssä tulee tutuksi sellaisetkin paikat ja toimijat, joihin ei muuten varmaan törmäisi.

Toimiston väki kävi tutustumassa Leader-rahoitusta saaneisiin kohteisiin Kurikassa syksyllä 2022. Saman reissun aikana käytiin myös Maaseutugaalassa Kurikan kampuksella. Kuvassa Laura Kurikan Jalasjärvellä.

Kv-koordinaattori työskentelevä Rita Kovacs aloitti työt Rieska-Leaderilla tasan kymmenen vuotta sitten. Kansainvälisyystehtävien lisäksi opettajaksi opiskellun Ritan työnkuvaan kuuluu myös nuorisotoiminta.

– Rakennan kansainvälisiä verkostoja ja hankkeita eri rahastoista sekä vedän meidän nuorisotoimintaamme, Rita kertoo ja jatkaa:

– Parasta työssä on sen moninaisuus. On niin paljon erilaisia asioita, maita, kulttuureja ja ihmisiä, joiden parissa voi tehdä kehittämistyötä.

Jo työnkin puolesta paljon matkusteleva Rita työskentelee pääasiassa etänä toimistolta.

– En asu enää Rieska-Leaderin toiminta-alueella, eli teen työtä osittain Kokkolan vierestä käsin tai junassa, laivalla, lentokoneessa ja milloin missäkin maailmalla. Toki myös toimistolla.

Vapaa-ajallaan Rita viettää aikaa mielellään luonnossa – tai teatterin lavalla.

– Olen harrastajateatterilainen, YTY-teatterissa ja Linnakallion Vihreän Valon lavalla mua näkee, silloin kun en vaeltele metsässä.

Rita Latviassa Erasmus+-hankkeen ”Youthful Leaders” päätösseminaarissa joulukuussa 2023.

Rieska-Leaderin viestintätehtäviä hoitava Ansku Ojala on ollut yhdistyksen työntekijänä pian kolmen vuoden ajan. Paikka oli entuudestaan tuttu työharjoittelun kautta.

– Tutustuin Rieska-Leaderiin vuoden 2019 alussa työharjoittelun merkeissä. Työsuhteessa aloitin yhdistyksessä keväällä 2021 osa-aikaisena viestijänä, kunnes valmistuttuani tradenomiksi pääsin kokoaikaiseen työsuhteeseen, Ansku kertoo.

– Työnkuvaani kuuluu hankevetäjän työ Digiä ja taloutta -hankkeessa sekä yhdistyksen viestintä. Lisäksi teen myös Leader-neuvojan tehtäviä ja toimin hallituksen sihteerinä. Mukavan monipuolista siis!

Viime vuonna Ansku opiskeli työn ohessa maaseudun kehittämisen erikoisammattitutkinnon.

– Parasta työssäni on mukava työyhteisö sekä työn monipuolisuus. Työhöni kuuluu sopivassa suhteessa luovuutta ja tarkkuutta. Leader-työn kautta pääsee hyvin verkostoitumaan ja tutustumaan moniin eri yrityksiin, yhdistyksiin ja toimijoihin, Ansku tuumaa.

Vapaa-ajallaan Ansku rentoutuu akvarellitöitä tehden ja ulkoillen.

Ansku Välitä ja vaikuta! -messuilla Ylivieskan Akustiikassa syyskuussa 2023.