Hanke-esittelyssä: Ylivieskan 4H:n Luovasti luonnossa -hanke
Tule toteuttamaan ideaasi luovasti luonnossa, näin Lulu-hankkeessa työskentelevä Janna Korpi kiteytti Lulu-hankkeen ideaa. Kyseessä on Ylivieskan 4H-yhdistyksen toteuttama Luovasti luonnossa -hanke, jossa järjestetään monipuolista luonto- ja eräaiheista toimintaa lapsille ja nuorille Ylivieskan alueella. Hankkeesta on käyty kertomassa mm. kouluilla sekä nuorisotalolla osallistaen nuoria tapahtumien suunnitteluun.
– Hankkeessa toteutetaan nuorten ideoita. Perimmäinen tarkoitus on saada nuoret mukaan hankkeen toimintaan, Korpi kommentoi.
Hankkeelle on ollut tilausta, sillä nuoret ovat toivoneet luontoaiheista, ohjattua vapaa-ajan toimintaa alueelle. Tämä selvisi 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maarit Rauhalan teettämästä palautekyselystä Ylivieskan yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoille. Hanke perustettiin alkujaan siis nuorten tarpeista ja hanke onkin aktivoinut hyvin alueen nuoria – hankkeen tapahtumiin ja tilaisuuksiin on osallistunut yhteensä yli 1 500 lasta ja nuorta Ylivieskan alueelta ja lähikunnista.
Hankkeen tapahtumiin ja tilaisuuksiin on osallistunut yhteensä yli 1 500 lasta ja nuorta Ylivieskan alueelta ja lähikunnista.
Viime keväänä käynnistyneessä Lulu-hankkeessa on järjestetty monenlaisia tapahtumia, tilaisuuksia ja kerhoja. Pisin retki tehtiin Kuusamoon, jossa kierrettiin Pieni Karhunkierros yönylivaelluksena. Tarvikkeita reissulle saatiin lahjoituksena tai lainaksi mm. Kärkkäiseltä ja Ylivieskan Latu ry:ltä.
Hankkeessa järjestetyt kerhot ovat olleet suosittuja. Huhmarin Rinnemajalla järjestettyyn Eräkokki-kerhoon kuului kalastusta ja sienestystä sekä ruoanlaittoa nuotiolla. Kahden 4H-nuoren Keppariratsastuskerho kokoontui viikoittain kolmen kuukauden ajan ja Metsäsalapoliisit-kerho järjestettiin yhdessä Ylivieskan PerhePesän kanssa eri luontoteemojen mukaan. Erätaidonkerhossa, jonka ohjaajina toimi kaksi nuorta partiolaista, harjoiteltiin mm. luonnossa suunnistamista, tulentekoa ja ruoan valmistusta nuotiolla. Kerhon aiheena oli kestävä kehitys, erä- ja selviytymistaidot.
Viikonlopun mittaisella valokuvauskurssilla kuvattiin luontoa ja ihmisiä luonnossa. Kurssin vetäjänä toimi valokuvaaja Jenni Rättyä. Kurssilla otetuista kuvista järjestetään näyttely Kaisaniemen koululla perjantaina 13.1.–23. Valokuvanäyttely kestää kolme viikkoa ja jatkuu helmikuussa Taanilan koululla.
Kurssilla otetuista kuvista järjestetään näyttely Kaisaniemen koululla perjantaina 13.1.–23.
Hankkeessa on järjestetty myös Rantapäiviä ja Perhenuotioita sekä suppailua Hamarilla ja melontaa Rahjan saaristossa yhteistyössä Ylivieskan Ladun kanssa. Yhteistyönä järjestettiin myös Halloween-tapahtuma Ylivieskan PerhePesällä, johon osallistui yhteensä yli 200 lasta ja aikuista. Tapahtumassa oli ohjattua toimintaa sisä- ja ulkotiloissa. Tarjolla oli myös pientä syötävää ja kodalla Ylivieskan Ladun tarjoamat pannukahvit.
Hankkeessa on hyödynnetty yhteistyön mahdollisuuksia. Yhteistyökumppaneina on toiminut useita alueen toimijoita, kuten mm. Ylivieskan Latu ry, MLL Ylivieskan PerhePesä, Ylivieskan koulut, JEDU, Ylivieskan nuorisopalvelut ja Metsähoitoyhdistys.
Nuoret ovat antaneet luontotapahtumista positiivista palautetta – luontoaiheinen tekeminen on tuntunut mielekkäältä. Hanke jatkuu vielä kevään 2023 ajan ja tulevista tapahtumista ilmoitetaan Lulu-hankkeen somekanavilla sekä Ylivieskan 4H-yhdistyksen sivustoilla.
Hankevetäjä Janna Korpi on tyytyväinen hankkeen toteutukseen ja kokee hankkeen onnistuneen hyvin.
– Olen erittäin iloinen siitä, että niin useat nuoret ovat osallistuneet tapahtumiin ja tapahtumia on voitu järjestää tosi monipuolisesti, Korpi kommentoi.
Hankkeen kokonaiskustannusarvio on reilut 60 000 euroa, josta Rieska-Leaderin myöntämä Leader-tuki on 90 prosenttia, eli runsaat 50 000 euroa. Suurempi tukiprosentti oli mahdollinen, kun kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.