Hanke-esittelyssä: Sievin maastopyöräreitistö

Sievin kunnan yleishyödyllisessä hankkeessa valmistuu maastopyöräilyyn soveltuva reitistö Sieviin. Reitistö rakennetaan talkootöin ja sen on suunnitellut maastopyöräilyn harrastajat. Reitistössä on huomioitu jo olemassa olevat tiet ja polut osaksi reitistöä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa kunnan viihtyisyyttä ja elinvoimaisuutta.

 

Kuva: Mika Koskela

Sievin kunnan investointihankkeessa rakennetaan kattava maastopyöräreitistö Louekeskuksen ja Jyringin välille sekä Maasydämen alueelle. Hanke sai alkunsa kuntalaisten ja loma-asukkaiden tarpeista ja aktiivisuudesta. Maastopyöräreitistön suunnittelivat maastopyöräilyn harrastajat olemassa olevia teitä ja polkuja hyödyntäen ja reittien rakentaminen tehdään talkootyönä.

Hankkeella halutaan vahvistaa kunnan viihtyisyyttä ja elinvoimaisuutta. Hyväkuntoinen ja kattava maastopyöräreitistö parantaa kunnan harrastusmahdollisuuksia ja näin ollen lisää kuntalaisten ja loma-asukkaiden viihtyisyyttä ja hyvinvointia. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 64 650 euroa, josta Rieska-Leaderin tuen osuus on 50 prosenttia eli 32 325 euroa. Hanke toteutetaan vuosien 2021–2022 aikana.

– Reitit ovat sekä Louetin alueella, että Maasydämessä jo hyvällä mallilla. Lopulliset kyltit vielä uupuvat, sillä niiden tilaamisessa on tullut monta mutkaa. Ajamaan reittejä kuitenkin jo pääsee ja opasteina toimivat väliaikaiset puiset kyltit. Reitistöistä on saatu jo mukavaa palautettakin, kertoo Sievin kunnan hyvinvointijohtaja Outi Santavuori.

Kartta Sievin maastopyöräreitistä. Maasydämen alueelle on erillinen kartta. Kuva: Mika Koskela/MTB Sievi (Facebook-ryhmä)

Maastopyöräreitistön rakennustalkoisiin osallistunut Mika Koskela kertoo myös saaneensa reitistön käyttäjiltä positiivista palautetta.

– Palautetta on reiteistä tullut paljon ja pääasiassa kaikki palaute on ollut erittäin positiivista. Olen itse toivonut myös talvipyöräilyn mahdollisuutta. Talvipyöräily on nouseva trendi ja monet kunnat huolehtivat myös pyöräreittien kunnossapidosta. Olisi hyvä, jos saataisiin hankkeeseen hankittua telavetäjä (Snowdog) ja lana, jolla aktiiviset talvipyöräilijät voisivat itse pitää reittejä auki.

Rieska-Leader on rahoittanut vuosien 2014–2021 aikana muun muassa useita hyvinvointia edistäviä hankkeita, joissa on talkootöin rakennettu tai kunnostettu liikuntapaikkoja. Uusia Leader-rahoitteisia liikuntapaikkoja on rakennettu yhdistyksen toimialueelle yhteensä 17 ja kunnostettuja liikuntapaikkoja 12. Uusia luontopolkuja ja reitistöjä on rakennettu yhteensä viisi. Muita uusia tai kunnostettuja harrastus-, kulttuuri- tai kokoontumispaikkoja on rahoitettu kaikkineen 25 kappaletta.