Hanke-esittelyssä: Pieni Puusepänverstas

Rieska-Leaderin hanke-esittelyssä Pieni Puusepänverstas Oulaisista. Jutussa yrittäjä kertoo, kuinka Pieni Puusepänverstas on saanut alkunsa ja miten Leader-rahoitusta on hyödynnetty yritystoiminnan kehittämisessä.

Olen oulaistelainen 46-vuotias yrittäjä. Aiemmin olen työskennellyt teollisuudessa, puusepänverstaalla ja oppilaitosympäristössä. Koulutukseltani olen puuseppämestari. Lapsena veistelin puusta pajupillejä ja myöhemmin aloin harrastusmielessä ostamaan ja kunnostamaan koneita autotalliin sijoitetulle verstaalle. Puun pariin olen hakeutunut aina mahdollisuuksien mukaan.

Oman yrityksen perustaminen oli ollut mielessä jo pitkään. Pieni Puusepänverstas täyttää keväällä kaksi vuotta. Yritystoiminnan alkuaikoina keskityin pääasiassa entisöintitöihin. Vanhojen ikkunoiden, ovien ja huonekalujen entisöinti on käsityövaltaista puuhaa, eikä se vaadi välttämättä kovin kummoista konekantaa. Käsityövälineet siinä työssä kyllä tulevat tutuiksi. Menneiden aikojen puuseppien ”käsialaan” sopivia osia voi tehdä vain alkuperäisiä työmenetelmiä vastaavilla. Yli satavuotiaan keinutuolin kadonnut osa, oli se sitten sorvattu tai kavahöylällä muotoiltu, voidaan korvata uskottavasti vain alkuperäistä vastaavilla menetelmillä ja materiaaleilla.

Entisöintityö on mielenkiintoista ja opettavaista puuhaa. Koen kuitenkin, että puusepäntyö on parhaimmillaan uuden luomista. Suunnittelu ja toteutus: rakenteet, materiaalit, mittasuhteet… Siihen maailmaan olen päässyt kurkistamaan ja se on minun juttuni – ollut itse asiassa jo pitkään. Ja sen toteuttamiseen tarvitaan koneita. Mittatarkkojen aihioiden tekemiseen tarvitaan tietyt puusepän peruskoneet.

Näihin aikoihin, noin vuosi sitten, konehankinnat alkoivat olemaan loppusuoralla. Belgialaista konetoimittajaa viivästytti koronan aiheuttamat viivästykset ja komponenttipula. Odottavan aika on tosiaan pitkä! Pitkä oli tietysti myös investointipäätöstä edeltävä prosessi: messukäyntejä ja maahantuojien tapaamisia sekä tarjouspyyntöjä. Tarjousten perusteella päädyin lopulta tilaamaan Robland-merkkisen pyörösahan ja alajyrsimen. Koneiden valintaan vaikutti osaltaan myös niiden koko: pieniin tiloihin sopivia ja ammattikäyttöön tarkoitettuja pyörösahojakin markkinoilta löytyy. Parhaimmillaan niissä on ”täysimittaisten” koneiden tehot ja ominaisuudet, mutta ulottuvuuksia on pienennetty sahausleveydestä ja -pituudesta. Ja onneksi myös hinta on hiukan alhaisempi näissä Compact -sarjan koneissa.

Investointipäätöstä helpotti ratkaisevasti Rieska-Leaderin investointituki. Siellä homma toimii ja apuja ja ohjeita saa nopeasti. Kokemusteni mukaan erilaisten yrittäjille suunnattujen tukimuotojen joukossa Rieska-Leader on kyllä aivan terävintä kärkeä. Bisnes-Leader on pienhankintoihin suunnattu matalan kynnyksen tuki. Se puolestaan auttoi toteuttamaan ensimmäistä varsinaista tuotetta, leikkuulautaa. Leikkuulauta, tai tarjoilualusta, on nimeltään Joki. Laudan poikki loivasti mutkitteleva raita on koivun päätypuuta, joka näyttää syysuuntaan sahattua puuta tummemmalta. Pintakäsittelyyn käytetty öljy vielä korostaa kontrastia. Leikkuulautaa on myyty pääasiassa liikelahjaksi, kuvastaahan se paikallisia jokimaisemia. Lahjana käytettäessä sen päälle voi asetella lisäksi haluamiaan tuotteita – vaikka paikallista leipää!

Pienen Puusepänverstaan uusin tuote, yöpöytä, alkaa olemaan valmis markkinoille näinä päivinä. Verkkokauppa sivustolla pienipuusepanverstas.fi on nyt kirjoitushetkellä työn alla. Seinälle kiinnitettävä yöpöytä on nimeltään Kaarne. Sekin on kauttaaltaan koivua ja siihen on tehty kaunis yksityiskohta, jota ei uusissa tuotteissa juuri tapaa: käsityövälinein toteutettu sinkkaliitos. Hyvä esimerkki tuotteesta, joka tehdään pääosin koneilla ja käsityövälinein, toteutetaan siihen kiinnostava yksityiskohta. Tuotteessa toteutuu hyvin ajatus puun jalostusasteen nostamisesta ja puusepäntyön perinteiden nostamisesta arvoonsa. Kiitos Rieska-Leader kaiken tämän mahdollistamisesta!

”Puusepän vastuu, ilo ja kunnia -on säilyttää puun oma kauneus ja voima”

Yöpöytä, Pieni Puusepänverstas