Hanke-esittelyssä: Pernun ulkoilualueen turvallisen monikäyttöisyyden ja energiatehokkuuden parantaminen

Himangan Urheilijat ry:n hankkeessa uudistetaan Pernun ulkoilualueen valaistusta ja turvataan alueen päivittäinen harjoituskäyttö myös syyspimeän aikaan. Valaistus uudistetaan nykyaikaisiksi ja energiaa säästäviksi LED-valoiksi, joiden valaisuteho on parempi ja sitä kautta myös turvallisempi käyttäjille. Hankkeessa parannetaan myös alikulkusillan turvallisuutta sekä tehdään reittien osalle kunnostustöitä turvallisuuden ja käyttömukavuuden parantamiseksi. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 60 000 euroa, josta Rieska-Leaderin myöntämää Leader-tukea puolet.

 

Hankkeen talkooporukka. Kuva: Sirkka Joensuu

Hankkeen kuulumisista kertoo Himangan Urheilijat ry:n puheenjohtaja Sirkka Joensuu:

Pernun ulkoilualueen turvallisuus ja energiatehokkuus paranee kreivin aikaan

– Kun hanketta suunniteltiin, elimme hyvässä uskossa siihen, että elämä jatkuu Suomessa ja Euroopassa seesteisesti ja turvallisesti. Tapahtumien vyöry on osoittanut sen, että tämäkin hanke on mitä ajankohtaisin juuri nyt. Energiatehokkaita valaisimia asennetaan parhaillaan Pernun valoradan pylväisiin. Odotamme todellakin sitä, että ne pienentävät energian hinnan korotuksista johtuvia kustannuksia tulevina vuosina. Olavi Pernun johtamana tähän hankkeeseen on tehty jo lähes 1 000 talkootyötuntia. Syksyä kohti talkootyöt jatkuvat ja vapaaehtoisia tarvitaan. Noin viisikymmentä valaisinta on jo asennettu. Reilut kolmekymmentä tolppaa vaihdetaan uudempiin ja pidempiin sekä valaisimet asennetaan niihin. Tarvittavat harukset tolppiin ja sähköjohtojen asennus viimeiseksi.  Rataa parannellaan ja muutamia kaiteita ojien kohdalle tehdään myös. Monenlaista työtä on vielä tarjolla vapaaehtoisille. Ota yhteys Olaviin puh. 050 3669 740 tai Sirkkaan 040 7722 232. Valmista pitäisi olla hyvissä ajoin ennen lumentuloa.

HU ja talkooporukka toivoo, että kunnostettua rataa tullaan käyttämään tehokkaasti ja monipuolisesti kuntoiluun, harjoitteluun ja kilpailutoimintaan. Tämänkin hankkeen panostukset tulevat näkymään ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden alueella myös säästöinä.

HU:n Ampumahiihtojaosto järjestää lähes ympärivuoden yhteisharjoituksen Pernun hiihtomajan ampumahiihtoradalla. Innokkaita nuoria perheineen oli näissäkin harkoissa mukana. Tästäkin joukosta on täydet mahdollisuudet nousta Kaisa Mäkäräisen jne. manttelin perijöiksi! Täällä Pernussa ovat kilpailleet useina vuosina järjestetyissä nuorten maaotteluissa lähes kaikki nykyiset Ruotsin ja Norjan kansainväliset ampumahiihtohuiput. Tietysti kaikki Suomen huiput ovat kilpailleet täällä Pernussa usein, paitsi Kaisa Mäkäräinen, joka oli harmitellut Toivolle sitä, että ei ole päässyt osallistumaan kisoihin kansainvälisten kisojen vuoksi. Toivossa on hyvä elää, ehkä joskus Kaisakin tulee tänne jossakin roolissa!

Hankkeessa uusittiin heti keväällä alikulkusilta. Sitä oli tekemässä innostunut talkooporukka. Silta on iso, turvallinen ja välttämätön latuverkoston joustavan käytön takia. Silta oli jo käytössä 6.8. käydyissä Ampumajuoksun Alue cup -kilpailuissa. Talkooporukan karaokekonkarien mielestä siinä voisi pitää vaikka siltatanssit. Mikä ettei! Kun hanke saadaan valmiiksi, avajaiset on tarkoitus järjestääkin.

Tämä hanke on tärkeä osoitus myös siitä, että Pernun hiihtomajan ja HU:n ampumahiihdon ISÄN Toivo Pernun (92 v.) pitkä ja valtava työ ei ole ollut turhaa. Tätä työtä ja perinnettä ovat pitkään jatkaneet jo seuraavat sukupolvet Olavin ja Riston perheiden johdolla. Pernun alueen maastot ovat erinomaisia monipuoliseen liikuntaan. Siksi Himangan Urheilijoiden toiminnan kannalta alueen kehittäminen jatkossakin on tärkeää. Leader-hankkeiden ansiosta alueen ja hiihtomajan käyttö on monipuolistunut. Aluetta käyttävät myös Raumankarin-koulu, päiväkoti, partiolaiset, metsästysseura, koiraharrastajat, seurakunta ym.

Yhteisharjoitus ampumahiihtoradalla 16.8.2022. HU:n Ampumahiihtojaosto järjestää lähes ympäri vuoden yhteisharjoituksen Pernun hiihtomajan ampumahiihtoradalla. Kuva: Sirkka Joensuu