Hanke-esittelyssä: LähiREPpu/MTK Merijärvi ry

MTK Merijärven LähiREPpu-hankkeen tavoitteena on edistää merijärvisten lähiruoka-ajattelua ja lisätä tietoisuutta lähiruokamarkkinoista sekä selvittää mahdollisuuksia omalle REKO-palvelulle. Hankkeessa selvitetään lähiruoan mahdollisuudet ja haasteet sekä lähiruokatuotannon kannattavuuteen vaikuttavat tekijät. Lisäksi kartoitetaan markkinatilannetta ja yhteistyöverkostoja. Hankkeen avulla laajennetaan kuntalaisten ja koululaisten tietämystä sekä MTK Merijärven jäsenten asiantuntijuutta hankkeen teemoista. Myös opintomatkat kuuluvat hankkeen suunnitelmiin – niiden tarkoituksena on hakea malleja kannattavan lähitoiminnan perustamiseen Merijärvelle. Rieska-Leader ry on myöntänyt LähiREPulle Leader-rahoitusta reilut 35 000 euroa, 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista.

Mitä hankkeessa on tehty ja mitä on vielä tulossa? LähiREPun kuulumisista kertoo hanketyöntekijä Elina Piippo.

Logo-kilpailun voittajan julkistus 19.5. Arttu Klasila ja Miitta Nisula. Kuva: LähiREPpu-hanke.

Merijärven MTK 100 vuotta

– 2022 on Merijärven MTK ry:lle suuri juhlavuosi, sillä mittariin tulee sata vuotta. Aika rientää, oikein kiiruhtaa! Tätä mieltä ovat johtokunnan jäsenet, jotka 90-vuotispäivän kunniaksi koottua leikekirjaa selatessaan olivat asiasta yksimielisiä: vastahan tämä oli! No, kuitenkin siitä on nyt se kymmenen vuotta…

Yhdistys on halunnut pyöreiden kunniaksi jakaa iloa hankkeella, joka on nimeltään LähiREPpu. Se tulee lähiruoasta, -energiasta ja -palveluista. Näiden asioiden kehittämisen tiellä olemme. Ja tulostakin on tullut! Ei hankkeen ansioista pelkästään, mutta kuitenkin. Mukana olemme olleet. Tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä ja tehdä tuottajat tutuiksi asiakkaille ja toisinpäin. Onneksemme saammekin todeta tähän liittyen, että paikallinen REKO-lähiruokaryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 27.9. Seuraava kerta on 25.10. Koivupuhdon koulun pihalla.

Paikallinen REKO-lähiruokaryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 27.9.

Seuraava kerta on 25.10. Koivupuhdon koulun pihalla.

Aloitin pestissäni hanketyöntekijänä toukokuun alussa. Kuukausi kului markkinoinnin suunnittelussa ja materiaalien hankkimisessa sekä tietysti johtoryhmän ajatuksia kuullen. Käyntikortiksemme valikoituivat kukkien siemenet, pölyttäjien ja ihmisten onneksi! Pussituksen ja tarroituksen teetimme Merijärven 4H-yhdistyksellä. He askartelivat siemenpussukoita 500 kpl. Niitä on jaettu Koivupuhdon koululla, Huoltiksella, Merkku PopUp-päivissä ja hankkeen omissa tapahtumissa. Joitakin on vielä jäljellä, onneksi, sillä onhan tilaisuuksiakin!

Työni koululla loppui kevätjuhliin ja siitä alkoikin kova hanketohina. Ensimmäinen tapahtuma oli jo toukokuun viimeisenä päivänä. Villiyrtti-ilta järjestettiin Aittatorilla ja ohjaajana toimi Johanna Isokääntä. Antin mökki oli täynnä väkeä! Ukkosen jyrähdellessä tutustuimme toisiimme ja pihamaalta löytyviin ihmeisiin. Vähän kauempanakin kävimme ja saimme juosta suojaan rankalta sadekuurolta. Se ei suinkaan tunnelmaa huonontanut. ”Tämä se jää mieleen!”, tuumasimme ukkosen paukuttaessa päällä.
Tarjoilut olivat hulppeat! Hortahakkelusta, piirakkaa, teetä.. mesiangervon hienostunut aromi kakussa vei kielen mennessään! Monia pääsi puraisemaan ”yrttikärpänen”, minkä siivittämänä kesä on avautunut ihan uudella tavalla: joka paikassa on RUOKAA.

Illan idea oli tullut ilmi Lähireppu-kyselyssä. Se on lomake, jota ihmiset ovat saaneet täyttää tilaisuuksissa ja Huoltiksella. Siinä kysyn, minkälaisia palveluita ja tuotteita ihmiset käyttävät tai haluaisivat käyttää, minkälaisiin tapahtumiin tahtoisivat osallistua ja minkälaisia ajatuksia tai kysymyksiä heillä on lähienergiasta. Ajantasainen kooste lomakevastauksista löytyy hankkeen Facebook-sivulta (MTK Merijärvi 100 vuotta LähiREPpu-hanke). Vastanneiden ajatuksiin ovat pohjautuneet kaikki kesän kohtaamiset.

Myös muut järjestämämme tapahtumat ovat perustuneet ihmisten ulostuloihin. Tutustuminen mehiläisten maailmaan, Muistojen ilta, markkinakoju yhteistyössä Biokama-hankkeen kanssa, biitsiturnauksen naulauskisa, sieniretki ja syötävä kimppu-kurssi ja iltamat; kesän tapahtumat ovat olleet monipuolisia! Yhteistyö on sujunut eri yhdistysten, kunnan ja yritysten kanssa juohevasti. Kiitos siitä kuuluu kaikille Merijärvisille.

Tulossa on vielä ainakin Seutu-Majakan liitelehti, syysretki Etelä-Pohjanmaalle, 100-vuotisjuhlat ja koulutukset LähiREPpu-aiheisiin liittyen. Mukavaa touhua siis piisaa! Hankeaikaa on maaliskuun loppuun saakka.

Syötävä kimppu -kurssin satoa! Kuva: LähiREPpu-hanke.