Hanke-esittelyssä: Alavieskan Virin kuntosalin kehittäminen

Alavieskan Viri ry on kehittänyt toimintaansa useilla Leader-rahoitteisilla hankkeilla. Uusimmassa hankkeessa investoitiin kuntosalille uusia kuntosalilaitteita ja -välineitä. Tavoitteena oli monipuolistaa kuntosalin tarjontaa ja mahdollistaa tulevaisuudessa painonnostokilpailujen järjestäminen Alavieskan Virillä sekä tarjota alueen urheilijoille paremmat harjoittelumahdollisuudet voimaharjoittelun osalta.

Uusi Smith-kyykkyteline. Kuva: Alavieskan Viri

Alavieskan Virin toiminta on perinteisen urheiluseuran toimintaa sekä kunnan liikuntapalveluiden tuottamista liikuntasopimuksen mukaisesti. Toiminnassa tärkeässä roolissa on Virin Urheilutalo, jossa liikkuu päivittäin kaikenikäisiä alavieskalaisia. Urheilutalon päiväkäyttö liittyy pitkälti kunnan liikuntasopimukseen, kun taas urheiluseuran jäsenet käyttävät tiloja harjoitteluun pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin. – Alavieskan Virin kuntosali on monipuolinen ja nykyaikainen liikuntapaikka kaikentasoisille harrastajille. Kuntosali on maksuton alavieskalaisille arkipäivisin 8-16 ja ilta- ja viikonloppukäyttökin on varsin edullista, kertoo Alavieskan Virin toiminnanjohtaja Julia Korkiakoski.

Kyseessä on siis hyvin perinteikäs urheiluseura, jonka toiminta ja sen tarjoamat puitteet harrastamiselle ovat paikallisesti erittäin tärkeitä.

Alavieskan Viri on toteuttanut useampia Leader-rahoitteisia hankkeita. Uusimmassa hankkeessa päivitettiin kuntosalin välineistöä. -Vuonna 2022 kuntosalille haluttiin käyttäjien toiveiden mukaisesti lisätä muutama laite, sekä hankkia uusia välineitä kuluneiden tilalle. Kuntosalille hankittiin Smith-kyykkyteline, dippipunnerrusteline ja kilpakäyttöön soveltuvat Leoko-painonnostovälineet sekä naisille että miehille. Lisäksi hankittiin ryhmäliikuntatunneille soveltuvia käsipainoja eri kokoluokissa. Näin ollen saimme päivitettyä laitteistoa entistä turvallisemmaksi ja monipuolisemmaksi, Korkiakoski kertoo. Hankkeen toteuttamisen kannalta Leader-tuki oli tärkeässä roolissa. -Tuki on pienelle seuralle erittäin tärkeää, erityisesti tässä maailmantilanteessa.

Hanke toteutettiin vuoden 2022 aikana. Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannusarvio oli noin 13 000 euroa. Rieska-Leader ry myönsi hankkeelle Leader-tukea  50 % kokonaiskustannuksista, eli reilut 6 500 euroa.

Tuki on pienelle seuralle erittäin tärkeää, erityisesti tässä maailmantilanteessa.

Aiemmassa Alavieskan Virin hankkeessa uusittiin Lumikuru-hiihtoalueen valaistus. Valaistus muutettiin LED-valaistukseksi aiemman valaistuksen ollessa energiatehokkuudeltaan huomattavasti nykyistä LED-valaistusta heikompi ja kalliimpi. Hankkeessa valaistiin myös puolen kilometrin mittainen valaisematon latuosuus. Valaistuksen ohjaus muutettiin parkkipaikan läheisyyteen, josta kaikkien käyttäjien on mahdollista kytkeä valaistus päälle.

– Lumikurun uudesta valaistuksesta on tullut tosi positiivista palautetta. Valaistus on tehokas eikä pimeitä kohtia lamppujen välillä enää ole. Latuvalojen palamisesta syntyneet kustannukset ovat laskeneet ja kun valot syttyvät samasta painikkeesta ja sammuvat illalla samaan aikaan, ei osa valoista jää vahingossa yöksi päälle, Korkiakoski kommentoi hankkeen vaikutuksia.

Hankkeen tavoitteena oli energiatehokkuuden ja käyttömukavuuden parantaminen sekä Lumikurun kuntoradan monipuolistaminen. Valaistuksen lisääminen ja muuttaminen parantaa myös turvallisuutta kuntoradalla.

Rieska-Leader rahoitti Lumikurun valaistusmuutos -hanketta 34 627 eurolla, joka on 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista.

kilpakäyttöön soveltuvat Leoko-painot. Kuva: Alavieskan Viri