Hääperinteitä ja kestävää onnea – toiminnanjohtajan terveiset

Pitkään ja hartaasti odotettu uusi ohjelmakausi pääsi alkamaan kesällä. Juhannuksen aatonaattona sähköinen hakujärjestelmä Hyrrä avautui, ja huolimatta ajankohdasta sinne tuli lyhyessä ajassa paljon hakemuksia. Olimme tätä jo ennakoineetkin, ja varautuneet käsittelemään hakemuksia hallituksen kokouksissa joka kuukausi. Hakemuksia on tullut Hyrrään edelleen ihan mukavalla vauhdilla. Tähän mennessä on pidetty kolme hallituksen kokousta, joissa on tehty myönteiset rahoitusesitykset 15 yritystuesta ja 13 hanketuesta. Hakemusten käsittely jakaantuu edelleen Leader-hallituksen ja ELY-keskuksen välille siten, että Leaderissä tehdään tarkoituksenmukaisuuden harkinta ja ELYssä laillisuustarkastelu. Tähän saakka hakemukset ovat tulleet Hyrrässä vain Leaderiin saakka, mutta nyt marraskuun alusta yritystukihakemuksia on päästy siirtämään ELY-keskukseen. Parhaimmillaan ensimmäiset yritystukien hakijat saavat virallisen rahoituspäätöksen vielä tämän vuoden puolella.

Tälle kaudellehan tuli uusia tukimuotoja, kuten osa-aikaisen yrittämisen tukeminen, yritystoiminnan kehittäminen ja yritysryhmien valmisteluraha. Näitä kaikkia on meiltäkin haettu ja niihin myönnetty rahoitusta. Investointituet yrityksille ja yhteisöille ovat säilyneet likimain entisellään, tai ne ovat oikeastaan osin paremmat kuin ennen; yritysten tuki on 40% ja yleishyödyllisissä hankkeissa talkootyön arvo on noussut 20 euroon tunnilta. Hanketukien puolella pienhankkeiden ja alueiden välisten hankkeiden haun avautumista odotellaan vielä.

Muutoksen tuulet ovat puhallelleet myös täällä toimistolla. Pitkäaikainen vuokrasuhteemme Ylivieskan kaupunkiin katkesi kuun vaihteessa ja muutimme tien toiselle puolelle Heta-palveluiden taloon. Täällä voi tulla käymään Leader-asioissa kuten aiemminkin, mutta kannattaa soittaa etukäteen ja varmistaa että ollaan paikalla. Uusiin tiloihimme pääsee tutustumaan syyskokouksen yhteydessä, joten tervetuloa!

Miten tuo otsikko liittyi tähän kirjoitukseen? No, muistattehan sen vanhan lorun mitä morsiamella pitää olla yllään, että avio-onni säilyy. Eli jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Tämä tuli mieleen, kun katsoo noita uuden kauden tukimuotoja; uutta on osa-aikaisen yrittäjyyden tukeminen, vanhaa investointituet ja lainattua yrityksen kehittäminen (jota tuettiin nykyistä isommillakin summilla vuosituhannen alussa). Sinistä taas löytyy uudistetusta Hyrrästä, jonne hakemuksia täytellään. Tässähän on siis kaikki mahdollisuudet hyvään ja onnelliseen ohjelmakauteen.

Toivotamme täältä Rieska-Leaderin toimistolta mukavaa alkutalvea!

Kirsti Oulasmaa

toiminnanjohtaja

Rieska-Leaderin toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa.