Digistä asiaa ja muita tapahtumia

Rieska-Leader on kuluvan vuoden aikana osallistunut aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin. Yhdistyksen toimialueen paikkakunnilla on käyty kertomassa mm. Leader-rahoitusmahdollisuuksista. Tämän lisäksi yhdistys on järjestänyt erilaisia tilaisuuksia hallinnoimansa Digiä ja taloutta -hankkeen tiimoilta.

Buustia kylien kehittämiseen Pylvään kylätalolla Ylivieskassa toukokuussa 2023.

Toukokuussa 4.5. järjestettiin Ylivieskassa Pylvään kylätalolla Buustia kylien kehittämiseen -tapahtuma yhdessä Ylivieska kaupungin Potkua kasvuun kyliltä -hankkeen kanssa. Tapahtumaan osallistui runsaasti väkeä. Pohde toi ajankohtaiset terveiset etäyhteyksien kautta, ALVA-verkosto kertoi vapaaehtoistoiminnasta ja Valtakunnan Virallinen Kylähullu Anita Sievänen ja Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry toi roppakaupalla uutta buustia kylien kehittämiseen. Saatavilla oli myös infoa Leader-rahoituksista.

Kylätalolla ilahdutti myös kahviaiheinen näyttely, jossa oli Hannele Ropposen virkkaamia patalappuja.

Elokuussa starttasi Digiä ja taloutta -hankkeen sähköiset palvelut tutuiksi -teemakiertue. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin Alavieskan kirjastolla 30.8. Tapahtumassa oli mahdollista tutustua Alavieskan Osuuspankin sähköisiin palveluihin, Rieska-Leaderin rahoitusmahdollisuuksiin ja Marjo Nahkalalta sai ohjausta työnhaku-, eläke- ja opiskeluasioihin. Alavieskan kunnankirjasto tarjosi teemapäivänä yleistä digitukea ja ohjausta sähköisten aineistojen käyttöön, aivan kuten muinakin kirjaston aukioloaikoina.

– Kirjastossa ohjataan kirjaston omien sähköisten palvelujen käytössä. Meillä on e-aineistotarjonta, kuten elokuvia, lehtiä, kirjoja ja musiikkia. Lisäksi on myös oma aineistotietokanta, jossa asiakas voi käydä uusimassa lainojaan ja varaamassa aineistoja. Tarvittaessa neuvomme myös, mistä löytyy esim. Kelan, työvoimatoimiston tai pankin palveluja. Aika usein tulee lisäksi kysymyksiä, jotka liittyvät tekstinkäsittelyohjelmaan, tulostamiseen, kuvien tallentamiseen tai lähettämiseen sähköpostissa, Alavieskan kirjastotoimenjohtaja Ulla-Mari Kivi kertoo ja jatkaa:

– Sähköisten palvelujen esittely teemailtapäivänä on tervetullut ja hyvä idea Rieska-Leaderilta ja mukava, että mukaan tuli myös muita toimijoita. Usein ajatellaan, että vain ikääntyvä väestö tarvitsee digiohjausta.  Esimerkiksi nuoret ovat erittäin osaavia teknisesti laitteiden kanssa, mutta siitä huolimatta neuvoja voi kaivata tiedon löytämiseen ja lomakkeiden täyttämiseen.

Sähköiset palvelut tutuiksi -kiertue starttasi Alavieskan kirjastolta.

Toinen teemaan liittyvä tapahtuma järjestettiin Oulaisten Olotilassa 6.9. Porinatuvan yhteydessä. Porinaa sähköisistä palveluista -tapahtuma kokosi palveluntarjoajat saman katon alle kaikille avoimeen matalan kynnyksen tapahtumaan neuvomaan omien palveluidensa käytössä.

– Idea Porinaa sähköisistä palveluista -teemapäivälle lähti Digiä ja taloutta -hankkeen teemoista. Vierailin keväällä Oulaisten kaupunginkirjastolla Mari Limnellin pitämällä digitukitunnilla ja siinä samalla palloteltiin ideoita tällaisen sähköiset palvelut tutuiksi -tyyppisen tapahtuman järjestämiseen, Ansku Ojala Rieska-Leaderilta kertoo.

– Mukaan kutsuttiin Oulaisten työllisyyspalvelut, Kela, OP Suomenselkä, Pyhäjokiseutu-lehti ja Jelppiverkko. Iloksemme kaikki mukaan pyydetyt lähtivät innokkaasti mukaan! Kaikilla tuntui olevan sama tahtotila, eli tehdään sähköiset palvelut tutuiksi ja madalletaan kynnystä niiden käyttämiseen, tapahtuman järjestäjät iloitsevat.

Tapahtuman järjestäminen Olotilassa Porinatuvan yhteydessä tuntui luontevalta paikalta. Porinatuvalla on jo oma kävijäkuntansa, sijainti on hyvä ja tila on muokattavissa tilaisuuteen sopivaksi.

– Tapahtuma sai Porinatuvalta hyvän vastaanoton ja aihe koettiin tärkeäksi, Ojala sanoo.

Digistä asiaa! -tapahtumassa järjestettiin mm. tietoturvaan liittyviä tietoiskuja.

Kolmas tapahtuma järjestettiin Ylivieskassa 2.11. yhdessä Tuokiotuvan kanssa. Paikalla oli useita tahoja kertomassa digipalveluistaan: Kela, Kalajokilaakso, Säästöpankki, POP Pankki Pohjanmaa, Savarin apteekki, Ylivieskan Ykkösapteekki, Pohde, Ylivieskan kaupunginkirjasto sekä Ylivieskan kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Tapahtuma sai kiitosta niin näytteilleasettajilta kuin kävijöiltäkin. Digistä asiaa! -niminen tapahtuma keräsi noin 130 kävijää.

Digistä asiaa -tapahtuman järjestäjät: Anne Tuokiotuvalta, Ansku Rieska-Leaderilta ja Paula Tuokiotuvalta.

Lokakuussa vierailimme myös Kannuksen kirjaston järjestämässä SeniorSurf-tapahtumassa, jossa niin ikään kerrottiin Leader-toiminnasta ja -rahoitusmahdollisuuksista. Lisäksi olemme olleet mukana mm. Välitä ja vaikuta! -messuilla Ylivieskassa ja Ollikkala-messuilla Kannuksessa sekä mm. lukuisissa yrittäjien tapahtumissa.

Anja Takkunen ja Ansku Ojala Välitä ja vaikuta! -messuilla Akustiikassa.